x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionarii îşi cer drepturile

Pensionarii îşi cer drepturile

de Diana Scarlat    |    06 Apr 2011   •   17:50

După ce au pichetat, joia trecută, sediul central al PDL, apoi ministerul Muncii şi ministrerul Sănătăţii, pensionarii se vor întâlni mâine cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, care le-a promis că-i primeşte la discuţii pentru a încerca să găsească împreună soluţii pentru problemele lor. Preşedintele Alianţei EuroPensionarilor, Cristea Toader, a declarat pentru Jurnalul Naţional că se va deplasa la Bucureşti o delegaţie a pensionarilor care va merge mai întâi la negocieri cu ministrul Botiş, apoi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. “Noi am înaintat o solicitare celor de la Casa de Asigurări şi sperăm să ne primească mâine la discuţii. Dacă ne ducem degeaba până acolo şi nu vor să discute cu noi, o să pichetăm sediul Casei de Asigurări”, a mai spus Cristea Toader.

Hotărâţi să protesteze până când li se vor rezolva problemele legate de punctul de pensie, de impozite, de vizitele la medic şi de medicamente, pensionarii au fost duşi cu vorba săptămâna trecută de cele două ministere pe care le-au pichetat şi trimişi, la final, să protesteze la Casa de Asigurări de Sănătate. Pensionarii din Bucureşti, Galaţi şi Braşov au ieşit în stradă să ceară creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, conform legislaţiei încă în vigoare. Legea care stabileşte această valoare a punctului de pensie a fost adoptată în 2008, în timpul timpul guvernării liberale, însă nu s-a aplicat până în prezent, sub pretextul crizei economice. Pensionarii mai cer eliminarea coplăţii asistenţei medicale, eliminarea contribuţiei de 5,5% pentru asigurările de sănătate aplicate pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei şi continuarea asigurării medicamentelor pe reţetele compensate.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a ieşit în mijlocul protestatarilor joia trecută, în stilul său deja consacrat, primind urări de bine în mica baie de mulţime şi chiar sărutul câtorva pensionare foarte emoţionate de întâlnirea “de gradul trei”. Unii au încercat să-l “certe”, dar fără prea mult elan, limitându-se în final la a-i da sfaturi, cum ar fi să nu mai “plece urechea la ce spun ceilalţi” şi să-i ajute în lupta lor cu sistemul.

“Nu le-am promis nimic pensionarilor, dar i-am invitat la o întâlnire joia viitoare, pentru a discuta punct cu punct problemele lor”, a declarat ministrul Muncii. Liderul pensionarilor protestatari, Cristea Toader, preşedintele Alianţei EuroPensionarilor din România, a declarat că speră să găsească soluţii pentru toate revendicările împreună cu ministrul, în cadrul întâlnirii de săptămâna viitoare.

Pensionarii au pichetat apoi sediul Ministerului sănătăţii, de unde reprezentanţii lor au ieşit dezamăgiţi de la negocieri. “Ne-au spus că nu ne pot rezolva problemele, pentru că ţine totul de Casa de Asigurări de Sănătate, nu de ei. Ne vom întoarce la Bucureşti să pichetăm sediul Casei de Asigurări. Despre cei 5,5% ne-au spus că vor analiza şi ne vor da un răspuns în două săptămâni”, a declarat atunci Cristea Toader. Dacă la Ministerul Muncii s-au pupat cu Botiş, la Sănătate nu i-a întâmpinat ministrul Cseke Attila, care nici nu se afla în instituţie, iar protestatarii s-au dezlănţuit cu lozinci antiguvernamentale, printre care au strecurat şi “Jos coplata!”, cerându-i ministrului să-şi dea demisia dacă nu le rezolvă problemele.

Premierul Emil Boc a transmis în aceeaşi zi pensionarilor că le cunoaşte greutăţile cu care se confruntă la “sfârşitul recesiunii economice”, dar că va continua să aplice o politică socială responsabilă al cărei prim obiectiv să fie asigurarea plăţii pensiilor. Premierul a mai precizat că pensiile vor fi majorate suplimentar doar dacă economia va permite această măsură şi a apreciat că viitoarea creştere economică este “cheia creşterii pensiilor”.

×