x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Pentru noi a fost foarte important să îi aducem acasă"

"Pentru noi a fost foarte important să îi aducem acasă"

de Irina Cristea    |    30 Iul 2010   •   00:00

Rămăşiţele pământeşti ale celor şase militari israelieni decedaţi în accidentul de elicopter din Munţii Bucegi au fost recuperate. Trupurile neînsufleţite urmau să fie repatriate în cursul zilei de ieri, la bordul unei aeronave tip Boeing aparţinând forţelor aeriene israeliene, potrivit site-ului Ynetnews.com. Surse militare au declarat, pentru Mediafax, că procesul de identificare a fost extrem de dificil, experţii folosind amprente digitale şi dentare, precum şi alte semne care pot duce la confirmarea identităţii victimelor.

Cât despre ceilalţi militari israelieni care luau parte la exerciţiul comun cu trupele române, aceştia au părăsit România ieri de dimineaţă. Patru elicoptere de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion, cunoscute şi sub numele Yasour, au decolat de la baza aeriană Boboc, îndreptându-se spre Israel. Două elicoptere urmau să plece mai târziu, pentru a asista transportarea cadavrelor celor şase militari.

Tragedia a avut un impact extrem de puternic asupra colegilor celor decedaţi, dar şi asupra membrilor unităţii israeliene "669 Search-and-Rescue", care au participat la căutarea rămăşiţelor umane şi a epavei elicopterului. Ei au relatat, pentru Ynetnews.com, cum au decurs operaţiunile. "Pentru noi a fost foarte important să îi aducem acasă", a spus unul dintre membrii echipei. "Nimeni nu s-a oprit pentru a se odihni", a spus militarul israelian. "Suntem obişnuiţi să salvăm vieţi (...), dar ne-am dat seama că succesul operaţiunii înseamnă să găsim cadavre şi să le trimitem acasă, chiar dacă într-un sicriu", a conchis el.

"A trebuit să urcăm pe albia unei ape", a mai declarat un membru al echipei. "Am luat scări pentru a urca prin cascade şi am utilizat frânghii, pentru a nu aluneca pe stânci. Am căutat pe o suprafaţă de 80 de metri pe 30 de metri, pe o pantă înclinată la 60 de grade. Deci, în multe locuri era imposibil să stai în picioare. Am întins frânghii peste tot perimetrul, iar în unele zone am intervenit legaţi cu frânghii. Ploua torenţial, la intervale foarte scurte, astfel că am fost complet uzi", a continuat acesta.

Un alt militar a declarat că echipa a ridicat resturile carbonizate ale elicopterului pentru a căuta fragmente umane sub ele, adăugând că s-a temut că rocile pe care se aflau sau de deasupra s-ar fi putut disloca. Alt membru al echipei a spus că rabinii le-au cerut să caute rămăşiţele "în orice loc posibil". "Am luat şi unele părţi din elicopter", a continuat el precizând că, la finalul misiunii în munţi, echipa a cărat "zeci de kilograme până la elicopter".
Militarii israelieni cred că au îndeplinit misiunea cu succes şi că îşi vor aminti emoţiile resimţite.

×
Subiecte în articol: observator