x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe: Este vizată o reţea de falsificatori de dosare de pensii

Percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe: Este vizată o reţea de falsificatori de dosare de pensii

21 Sep 2011   •   05:39
Percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe: Este vizată o reţea de falsificatori de dosare de pensii

Update: Cum isi retrag singuri dosarele de pensii cei care incearca sa le falsifice

Directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Arad, Mihaela Vasil, afirma ca functionarii institutiei descopera uneori acte false in dosarele de pensionare, insa nu a fost sesizata Politia pentru ca solicitantii au fost chemati pentru lamuriri si au preferat sa isi retraga dosarele.

Conducerea CJP Arad a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, referitor la ancheta DIICOT privind o grupare care obtinea venituri ilicite din pensionarea frauduloasa a unor persoane, ca la Arad au fost depistate acte false in unele dosare de pensionare, dar nu au fost sesizate organele de cercetare penala.

"Uneori, descoperim documente false in dosarele de pensionare, dar am preferat sa lamuirim problemele direct cu solicitantii. I-am invitat la sediu si le-am prezentat situatia si in aceste cazuri mereu isi retrag dosarele, pentru ca altfel am fi sesizat organele de cercetare penala", a declarat directorul CJP Arad, Mihaela Vasil.

Potrivit sursei citate, functionarii institutiei verifica autenticitatea documentelor asupra carora exista suspiciuni ca sunt falsificate la institutiile care ar fi trebuit sa le emita, descoperind astfel neregurile.

Referitor la ancheta DIICOT, Vasil afirma ca deocamdata nu are loc nicio verificare in cadrul CJP Arad si ca functionarii institutiei vor colabora cu organele de cercetare penala daca va fi cazul.

Procurorii DIICOT fac 17 perchezitii in Bucuresti, Bihor, Alba, Teleorman si Satu Mare, fiind vizate 119 persoane suspectate ca au falsificat diplome de studii si dosare de pensii, introduse in plata cu complicitatea unor functionari de la Casa de Pensii Alba. Prejudiciul se ridica la peste 1milion de lei.

50 de persoane au beneficiat in mod ilegal de pensie, la baza intocmirii dosarelor de pensie prezentate Caselor Judetene de Pensii stand inscrisuri falsificate, cum ar fi carti de munca si adeverinte de salariat, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Se pare ca membrii retelei intocmeau dosare de pensii cu acte false pentru persoanele care fie nu lucrasera niciodata, fie aveau vechime mica de munca.

Dintre cele 17 perchezitii domiciliare care au loc, in aceasta dimineata, cinci sunt in Bucuresti, trei in municipiului Turda, cinci in judetul Bihor, doua in Alba si cate una in Teleorman si Satu Mare. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia vor fi duse la audieri 50 de persoane.

Dosarele de pensie erau falsificate integral sau partial de catre membrii gruparii si introduse in plata cu complicitatea unor functionari din cadrul Casei Judetene de Pensii Publice Alba, noteaza procurorii DIICOT.

Potrivit comunicatului DIICOT, membrii gruparii au produs in acest mod un prejudiciu estimat la peste un milion de lei.

×