x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziţii de amploare în România şi Franţa, la falsificatori de carduri bancare. Prejudiciul este de peste 1 milion de dolari

Percheziţii de amploare în România şi Franţa, la falsificatori de carduri bancare. Prejudiciul este de peste 1 milion de dolari

16 Iul 2014   •   08:07
Percheziţii de amploare în România şi Franţa, la falsificatori de carduri bancare. Prejudiciul este de peste 1 milion de dolari

Trei grupări infracţionale care acţionau la Craiova sunt vizate de o anchetă a DIICOT, la această oră desfăşurându-se 120 de percheziţii. Sunt vizați mai mulți hackeri, traficanți de droguri și falsificatori de carduri, iar prejudiciul este de peste un milion de dolari.

În paralel cu ancheta din România, autorităţile judiciare franceze efectuează percheziţii şi în Paris, la alţi membri ai grupării.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia), sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă.

Prin intermediul altui sistem informatic (de exemplu, telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

Paguba a fost suportată fie de francizor - agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat, fie chiar de societăţi internaţionale de transfer monetar, de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului/subagentului implicat.

Până în prezent, a fost determinată o pagubă de peste 800.000 dolari numai la un francizor.

O parte dintre membrii grupării desfăşurau şi activităţi de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică şi punere a lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar.

Banii obţinuţi au fost investiţi în bunuri mobile şi/sau imobile ori depuşi în conturi bancare sau transferaţi prin intermediul societăţilor de transfer monetar, în scopul de a li se ascunde originea ilicită.

Unul dintre membrii grupării şi-a constituit în paralel o reţea de procurare, preparare şi distribuţie produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (ce conţin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanţă psihoactivă nouă în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei).

La percheziţii au luat parte poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Bucureşti, Piteşti, precum şi lucrători de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, de la Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. Întreaga acţiune a beneficiat de sprijinul EUROPOL.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova urmează să fie duse pentru audieri peste 100 de persoane, majoritatea beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului informatic malware.

×