Camera Deputatilor a respins ieri cererea formulata de ministrul Justitiei, Monica Macovei, in numele sefului DNA, Daniel Morar, privind aprobarea perchezitionarii a doua dintre imobilele lui Adrian Nastase. Motivul invocat: neconcordante constitutionale.
Verdictul a fost anuntat chiar de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, imediat dupa sedinta Biroului Permanent, care a constatat o contradictie intre solicitarea ministrului Justitiei si articolul 72, alineatul 2, din Constitutie. El a explicat ca neconstitutionalitatea cererii consta in faptul ca urmarirea si trimiterea in judecata penala a parlamentarilor se fac de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Textul Constitutiei este foarte clar. Si cercetarea, si urmarirea, si trimiterea in judecata penala nu pot fi facute pentru parlamentari decat de Parchetul General, de procurorul general. AVERTISMENT. "Biroul Permanent a dorit sa atraga atentia ministrului asupra acestei neconcordante. In masura in care va fi reconsiderata, Biroul Permanent va reexamina aceasta solicitare", a spus Nastase, aratand ca cererea (cu un vot de sase la patru) a fost retrimisa ministrului Macovei pentru punerea in acord cu Constitutia. El a evitat sa se pronunte daca este vorba de o greseala a ministrului Macovei sau pur si simplu de necunoasterea Constitutiei, lucru catalogat in schimb de vicepresedintele Camerei, Lucian Bolcas (PRM), drept "o usurinta condamnabila" si "un semnal de amatorism politic". DEOCAMDATA. Ce inseamna verdictul Camerei? Ca cel putin deocamdata nu vor fi perchezitionate imobilele situate in Bucuresti, Strada Zambaccian nr. 16, etaj 3, Sector 1, si sat Cornu de Jos, Aleea Trandifirilor nr. 47, comuna Cornu, judetul Prahova, apartinand deputatul PSD Adrian Nastase, presedinte al Camerei Deputatilor. CERERE CONFUZA. Solicitarea MJ a fost intocmita intr-o maniera ce a lasat loc de confuzii, destul cat sa-i permita fostului premier aproape sa-si convinga colegii de Camera ca cererea ar fi doar un "pretext" pentru a se patrunde in casa sa si in viata lui privata. In document se arata ca Adrian Nastase este urmarit penal "sub aspectul savarsirii infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie, prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 si luare de mita prevazuta de art. 254 Cod Penal".Citește pe Antena3.ro
PRO-CONTRA SI ABSENTII
|
Biroul Permanent are patru chestori, patru secretari, patru vicepresedinti si presedintele Adrian Nastase. Cei sase care s-au opus perchezitionarii sunt pesedistii Victor Ponta, Miron Mitrea, Marin Diaconescu, Adrian Nastase, Lucian Bolcas, de la PRM, si Miron Ignat, reprezentantul minoritatilor. Au votat pentru perchezitionare Gheorghe Albu si Ioan Oltean, de la PD, Daniela Popa, de la PC, si liberalul Titu Nicolae Gherghiof. Absentii sunt Dan Radu Rusanu (PNL), Gelil Eserghep (PRM) si Hunor Kelemen de la UDMR. Mircea Geoana, presedintele PSD, a opinat ca Nastase ar fi trebuit sa se abtina de la vot (Monica Iordache)
|
MACOVEI
|
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ieri ca Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor a incalcat Regulamentul acestui for legislativ. Macovei a precizat ca decizia pentru a se incuviinta sau nu perchezitia revenea plenului Camerei, nu BP. "Este o decizie care vrea sa impiedice ancheta. Nu vad alta semnificatie decat aceea de a impiedica in continuare procedurile de autorizare a perchezitiei", a precizat Macovei, aratand ca nici motivatia BP nu tine. "Am respectat intocmai si Constitutia, si Regulamentul. Voi reflecta la ce s-a intamplat si la ce voi face", a declarat Macovei.
|
"Intampinarea" lui Adrian Nastase
Seful Camerei Deputatilor a formulat o "intampinare" la cererea de perchezitie, in care a atacat aproape fiecare paragraf. El a catalogat-o ca fiind "inca o incercare a ministrului actual al Justitiei de a disimula prin initiative socante antiperformanta in domeniul reformei justitiei si al integrarii europene si lipsa de rezultate reale in lupta impotriva coruptiei". Intampinarea a ajuns sub ochii membrilor din Biroul Permanent.