x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei persoane reținute și șapte plasate sub control judiciar, în dosarul terenurilor din Capitală obținute pe nedrept

Trei persoane reținute și șapte plasate sub control judiciar, în dosarul terenurilor din Capitală obținute pe nedrept

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2023   •   11:39
Trei persoane reținute și șapte plasate sub control judiciar, în dosarul terenurilor din Capitală obținute pe nedrept

Trei persoane au fost reținute și șapte, inclusiv un inspector din cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sectorul 1, au fost plasate sub control judiciar, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la obținerea pe nedrept a unor terenuri în Capitală.

DNA a anunțat miercuri punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților: G.A.M., pentru constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, spălarea banilor, în formă continuată, G.E.N., pentru constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, spălarea banilor, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, și G.V.C., pentru constituirea unui grup infracțional organizat, spălarea banilor, în formă continuată, complicitate la fals intelectual în forma participației improprii.

În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de șapte inculpați, printre care și un inspector în cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (D.G.I.T.L.) Sectorul 1, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un notar public, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acest dosar se fac cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014-2023, de către mai multe persoane, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a 24 de terenuri, aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București (sectoarele 1 și 2).

„În contextul menționat mai sus, inculpații G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați, cercetați în prezenta cauză. Ca și mod de operare, inculpații ar fi identificat inițial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea și folosirea unor sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în fața notarilor publici și a altor instituții de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceștia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară”, arată DNA.

Sentințele respective ar fi fost redactate de către inculpați pe numele unor persoane cu o situație materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor și cărora li s-ar fi indicat și ce anume să declare în fața autorităților referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora.

În unul dintre cazuri, inculpații ar fi beneficiat de ajutorul notarului public și a inspectorului din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicității documentelor puse la dispoziție, susțin procurorii.

Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor.

„În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați. Profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 10 milioane de euro”, transmite DNA.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Miercuri, inculpați G.A.M., G.E.N. și G.V.C. urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dosarul terenurilor control judiciar