România în 2017, din punct de vedere economic, a evoluat foarte bine, ajungând să aibă cea mai bună poziţie macroeconomică din ultimii 27 de ani. Creşterea economică este de 7%, rata şomajului de 4,9%, deficitul bugetar sub 3%...
Daniel Armeanu, profesor ASE
Anul 2017 ar fi putut fi un an de cotitură în evoluția României în sensul începerii procesului de adaptare la schimbările importante care au loc în plan european și global. Dar nu a fost.
Mircea Coșea, profesor unversitar
Parcursul este mai degrabă negativ. În pofida aşteptărilor majorităţii cetăţenilor, guvernele anului 2017 s-au caracterizat prin lipsă de hotărâre, energie şi ştiinţă...
Daniel Barbu, profesor SNSPA
În bine. Judecând după unii indicatori economici, evoluţia este în bine. Însă, în multe domenii, lucrurile stau mult mai prost acum decât în anii precedenţi. Exemple: investiţii publice, investiţii străine, grad de colectare în PIB etc.
Elena Cristian, jurnalist
Dacă ne uităm la sondajele de opinie, România merge într-o direcţie greşită. Dacă ne uităm la percepţie, separând fricţiunile legate de clasa politică, România a stagnat, în sensul bun al cuvântului. Deci, per total, România a rămas la fel.
Radu Delicote,consultant
25% în bine, 75% în rău. Bine cu cifrele mari ale economiei, prost cu instabilitatea politică, infrastructura, preţurile şi alte câteva.
Radu Tudor, jurnalist
În bine. Creștere economică semnificativă, dezbatere publică intensă pe marginea temelor importante ale societății, precum şi redefinirea cadrului legal privind lupta împotriva corupției.
Stejărel Olaru, istoric
În ultimul an, România nu a evoluat în bine decât în plan economic. Chiar şi creşterea economică include un germene al dezastrului – românii nu mai au încredere într-un viitor mai bun la ei acasă.
Gheorghe Piperea, avocat, specialist în insolvență
Consider că România a rămas la fel, cu mențiunea că nivelul pe care și l-a menținut nu e de natură să mulțumească cetățenii. Protestele cât mai dese și atitudinea ostilă a multor persoane sunt rezultatul conflictelor sociale și politice din ce în ce mai frecvente și intense.
Teodor Manta, elev olimpic
În ansamblu, cred că mai degrabă am evo-luat în rău, chiar dacă cifrele privind creş-terea economică arată altfel. (…) Pare că nu am învăţat mai nimic din greşelile lui 2007 şi 2008…
Gabriel Biriș, avocat și consultant fiscal
Ca percepţie a fost mult mai mult zgomot decât era cazul, şi mai degrabă în rău. 2017 a fost un an cu multe provocări, iar evoluția principală, din punctul meu de vedere, a fost dată de creșterea spiritului civic și a implicării în problemele cetății.
Radu Magdin, expert în comunicare
A evoluat marginal în bine. Există creştere economică, a crescut viteza de circulaţie a banilor în economie, a crescut intensitatea dezbate-rilor publice pe subiecte importante.
Lucian Isar, bancher
A evoluat în bine, dar cu paşi mici și insuficienți.
Victor Alistar, profesor universitar
A evoluat în rău. Establishment-ul politic a bulversat Ro-mânia atât politic, cât şi economic.
Alessandra Stoicescu, jurnalist
În plan economic, este o evoluţie în bine. Însă, în mod paradoxal, deşi avem cea mai mare creştere economică din UE, o mare parte din populaţie este nemulţumită de modul în care este guvernată.
Ioana Petrescu, doctor în economie
Sunt două abordări, una care ține de realități, alta de percepții. În prima dintre ele, România arată mai bine din afară decât din interior. (…) La nivel de percepție internă și externă, România arată jalnic.
Dan Dungaciu, specialist geopolitică
România a involuat. Există o rezistență enormă din partea statului paralel în revenirea la democrație și în oprire a abuzurilor.
Bogdan Chirieac, jurnalist
România a evoluat în bine. Provocarea principală ţine de ritmul în care se avansează în bine. Putem să evoluăm mai repede? Cu siguranţă, da. Evoluţia României nu ţine doar de performanţele economice, ci ţine şi de modul în care reuşim să ne dezvoltăm ca societate.
Mihnea Predețeanu, specialist în comunicare
România s-a aflat, în ultimul an, într-un progres economic robust. DNA, serviciile secrete și structurile retrograde din justiție au deținut puterea reală în societate. Infrastructura - ca și absentă de pe agenda guvernării. Lipsesc, cronic, autostrăzile...
Radu Călin Cristea, publicist
România a evoluat mai mult în rău, adică a involuat! A scăzut și mai mul t încrederea românilor în instituțiile statului și în clasa politică. A scăzut calitatea oamenilor politici. Publicul vede o lipsă de strategie, de proiect de țară care să fie urmat.
Ioan Aurel Pop, profesor, rector UBB
Cred că a evoluat în bine din punct de vedere economic, al creșterii bunăstării sociale, prin mărirea puterii de cumpărare. Cred că a evoluat în rău din punctul de vedere al polarizării, acutizându-se falia dintre cele două Românii.
Cristian Socol, profesor ASE