x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PERSPECTIVA LUI 2018 PENTRU ROMÂNIA: Vi se pare că, în ultimul an, România a evoluat în bine, în rău, a rămas la fel? De ce?

PERSPECTIVA LUI 2018 PENTRU ROMÂNIA: Vi se pare că, în ultimul an, România a evoluat în bine, în rău, a rămas la fel? De ce?

01 Feb 2018   •   08:54
PERSPECTIVA LUI 2018 PENTRU ROMÂNIA: Vi se pare că, în ultimul an, România a evoluat în bine, în rău, a rămas la fel? De ce?

România în 2017, din punct de vedere economic, a evoluat foarte bine, ajungând să aibă cea mai bună poziţie macroeco­nomică din ultimii 27 de ani. Creşterea economică este de 7%, rata şomajului de 4,9%, defi­citul bugetar sub 3%...

Daniel Armeanu, profesor ASE


Anul 2017 ar fi putut fi un an de cotitură în evoluția României în sensul începerii procesu­lui de adaptare la schim­bările importante care au loc în plan european și global. Dar nu a fost.

Mircea Coșea, profesor unversitar

 

Parcursul este mai degrabă negativ. În pofida aşteptărilor majorităţii cetăţenilor, guvernele anului 2017 s-au caracterizat prin lipsă de hotărâre, energie şi ştiinţă...

Daniel Barbu, profesor SNSPA

 

În bine. Judecând după unii indicatori economici, evoluţia este în bine. Însă, în multe domenii, lucrurile stau mult mai prost acum decât în anii precedenţi. Exemple: investiţii publice, investiţii străine, grad de colectare în PIB etc.

Elena Cristian, jurnalist

 

Dacă ne uităm la sondajele de opinie, România merge într-o direcţie greşită. Dacă ne uităm la percepţie, separând fricţiunile legate de clasa politică, România a stagnat, în sensul bun al cuvân­tului. Deci, per total, România a rămas la fel.

Radu Delicote,consultant

 

25% în bine, 75% în rău. Bine cu cifrele mari ale economiei, prost cu instabilitatea politică, infrastructura, preţurile şi alte câteva.

Radu Tudor, jurnalist

 

În bine. Creștere economică semnificativă, dezbatere publică intensă pe marginea temelor importante ale societății, precum şi redefinirea cadrului legal privind lupta împotriva corupției.

Stejărel Olaru, istoric

 

În ultimul an, România nu a evolu­at în bine decât în plan economic. Chiar şi creşterea economică include un germene al dezastrului – românii nu mai au încredere într-un viitor mai bun la ei acasă.

Gheorghe Piperea, avocat, specialist în insolvență

 

Consider că România a rămas la fel, cu mențiunea că nivelul pe care și l-a menținut nu e de natură să mulțumească cetățenii. Protestele cât mai dese și atitu­dinea ostilă a multor persoane sunt rezultatul conflictelor sociale și politice din ce în ce mai frecvente și intense.

Teodor Manta, elev olimpic

 

În ansamblu, cred că mai degrabă am evo-luat în rău, chiar dacă cifrele privind creş-terea economică arată altfel. (…) Pare că nu am învăţat mai nimic din greşelile lui 2007 şi 2008…

Gabriel Biriș, avocat și consultant fiscal

 

Ca percepţie a fost mult mai mult zgomot decât era cazul, şi mai degrabă în rău. 2017 a fost un an cu multe provocări, iar evoluția principală, din punctul meu de vedere, a fost dată de creșterea spiritului civic și a implicării în proble­mele cetății.

Radu Magdin, expert în comunicare

 

A evoluat marginal în bine. Există creştere economică, a crescut viteza de circulaţie a banilor în economie, a crescut intensitatea dezbate-rilor publice pe subiecte importante.

Lucian Isar, bancher

 

A evoluat în bine, dar cu paşi mici și insuficienți.

Victor Alistar, profesor universitar

 

A evoluat în rău. Establish­ment-ul politic a bulversat Ro-mânia atât politic, cât şi economic.

Alessandra Stoicescu, jurnalist

 

În plan economic, este o evoluţie în bine. Însă, în mod paradoxal, deşi avem cea mai mare creştere economică din UE, o mare parte din populaţie este nemulţu­mită de modul în care este guvernată.

Ioana Petrescu, doctor în economie

 

Sunt două abordări, una care ține de realități, alta de percepții. În prima dintre ele, România arată mai bine din afară decât din interior. (…) La nivel de percepție internă și externă, România arată jalnic.

Dan Dungaciu, specialist geopolitică

 

România a involuat. Există o rezistență enormă din partea statului paralel în revenirea la democrație și în oprire a abuzurilor.

Bogdan Chirieac, jurnalist

 

România a evoluat în bine. Provocarea principală ţine de ritmul în care se avansează în bine. Putem să evoluăm mai repede? Cu siguranţă, da. Evoluţia României nu ţine doar de performanţele economice, ci ţine şi de modul în care reuşim să ne dezvoltăm ca societate.

Mihnea Predețeanu, specialist în comunicare

 

România s-a aflat, în ultimul an, într-un progres economic robust. DNA, serviciile secrete și structurile retrograde din justiție au deținut puterea reală în societate. Infrastructura - ca și absentă de pe agenda guvernării. Lipsesc, cronic, auto­străzile...

Radu Călin Cristea, publicist

 

România a evoluat mai mult în rău, adică a involuat! A scăzut și mai mul t încrederea românilor în instituțiile statului și în clasa politică. A scăzut calitatea oamenilor politici. Publicul vede o lipsă de strate­gie, de proiect de țară care să fie urmat.

Ioan Aurel Pop, profesor, rector UBB

 

Cred că a evoluat în bine din punct de vedere economic, al creșterii bunăstării sociale, prin mărirea puterii de cumpărare. Cred că a evoluat în rău din punctul de vedere al polarizării, acutizându-se falia dintre cele două Românii.

Cristian Socol, profesor ASE

×
Subiecte în articol: 100. Românii în anul Centenarului