Peste 40 de persoane au ajuns, in ultimele doua zile, la Unitatile de Primire Urgente din Arad si Sibiu dupa ce au fost intepate de capuse, medicii din cele doua judete spunand ca numarul persoanelor care se prezinta la spital cu astfel de probleme este in crestere.
In Arad, incepand de sambata, aproximativ 20 de persoane au mers la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean, spunand ca au fost intepati de capuse.
Medicii au redirectionat cazurile catre Sectia de boli infectioase a spitalului, unde pacientii au primit tratament cu antibiotice.
Medicii afirma ca numarul de persoane care merg la Urgente pentru muscaturi de capuse este mai mare decat anul trecut la debutul sezonului estival.
"Avem sapte, opt cazuri pe zi de cand a inceput minivacanta si ne asteptam la o crestere pentru ca de 1 Mai vor iesi si mai multi oameni la iarba verde. Anul trecut aveam doua, cel mult trei cazuri pe zi", a declarat dr. Florentina Cartojan, de la UPU a Spitalului Judetean Arad.
In Sibiu, tot incepand de sambata, peste 20 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean, cu reactii alergice dupa ce au fost intepati de capuse.
Potrivit sefului UPU Sibiu, dr. Constantin Rosca, cele mai multe cazuri de persoane intepate de capuse au fost duminica, iar pacientii le-au spus medicilor ca au petrecut la gratare, in aer liber, si acolo au fost muscati.
"In 48 de ore, sambata si duminica, au fost, in total, 21 de cazuri de pacienti care s-au prezentat cu reactii alergice ca urmare a intepaturii de capusa. Dintre acestea, 15 au fost numai duminica. Ne-au spus ca au fost intepati in timp ce se aflau in aer liber, la gratar, profitand de aceste zile libere", a declarat dr. Constantin Rosca, seful Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.
Potrivit sursei citate, numarul persoanelor care apeleaza la medic ca urmare a intepaturii de capusa este tot mai mare, zilnic apeland oamenii la UPU Sibiu cu astfel de cazuri.
Capusele se gasesc de obicei in iarba inalta si pe blana animalelor, cele mai multe cazuri aparand primavara si vara, dar si spre toamna, iar inmultirea lor tine si de modificarile in utilizarea pesticidelor.
Potrivit unui raport al Ministerului Sanatatii, la nivelul intregii tari, anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri de boala Lyme, care apare ca urmare a intepaturii de capusa, cu 52 la suta mai multe decat in 2010, pe primul loc clasandu-se Sibiul (362 de cazuri), urmat de judetul Harghita (71 de cazuri) si judetul Iasi (49 de cazuri).