OBSERVATOR
Procesul de la Haga ar putea sa nu mai aiba obiect
Ucraina intentioneaza sa puna Romania in fata faptului implinit in cazul resurselor de petrol din preajma Insulei Serpilor, la fel cum s-a intamplat si in cazul canalului Bistroe. Statul ucrainean prezinta zilele acestea oferte firmelor transnationale interesate de concesionarea zacamintelor de titei din preajma Insulei Serpilor, desi Ucraina si Romania nu au ajuns inca la un acord privind delimitarea platoului continental din acest areal.
Ucraina intentioneaza sa puna Romania in fata faptului implinit in cazul resurselor de petrol din preajma Insulei Serpilor, la fel cum s-a intamplat si in cazul canalului Bistroe.
BOGDAN TUDOR, CRISTINA HURDUBAIA
|
O ALTA DISPUTA? Platforma continentala din jurul Insulei Serpilor este de o importanta economica majora pentru noi |
Statul ucrainean prezinta zilele acestea oferte firmelor transnationale interesate de concesionarea zacamintelor de titei din preajma Insulei Serpilor, desi Ucraina si Romania nu au ajuns inca la un acord privind delimitarea platoului continental din acest areal.
PLANURI DE VIITOR. Jurnalul National a intrat in posesia unei astfel de oferte ce arata planurile pe care le are Ucraina pentru aceasta zona. Din documentatia firmei ucrainene Chornomornaftogaz, companie de stat de petrol si gaze, rezulta ca Insula Serpilor va fi un punct de intersectie al conductelor pe care se va transporta titei din doua zone ale Marii Negre: Olimpiyska si Gezimenna-Burshtina. Zacamantul denumit de ucraineni Olimpiyska este situat la
sud de Insula Serpilor si este unul dintre motivele de disputa intre Romania si Ucraina. Tot Insula Serpilor ar lega mai apoi cele doua zacaminte de continent printr-o conducta ce ar duce la Izmail. Dupa cum aflam din documentatia Chornomornaftogaz, aceste conducte se afla in faza de "design sau in constructie".
Dupa cum mentionam anterior, planurile Ucrainei au fost aduse la cunostinta unor companii transnationale ce sunt invitate sa ia parte la aceste proiecte.
ZACAMINTE SARACE. Platforma continentala din jurul Insulei Serpilor este de o importanta economica majora pentru Romania si pentru ca zona de sud a Marii Negre nu prezinta acelasi potential. In urma cu cativa ani, firma TotalFinaElf (n.r. - actualmente numele firmei este doar Total), un gigant in domeniul petrolului, a concesionat arealul Neptun din sudul Marii Negre insa, conform raportului acestei firme pe anul 2003, acest
proiect a fost abandonat datorita "absentei unor perspective dupa campania de evaluare seismica a zonei ce a avut loc in 2001". Conform declaratiilor unor reprezentanti ai Total, la aceasta data, compania nu are nici un proiect in domeniul explorarii sau productiei petroliere in Romania.
REA-VOINTA. Autoritatile de la Bucuresti au primit cu stupefactie informatiile obtinute de Jurnalul National. Surse diplomatice au precizat ca trebuie verificat cu exactitate despre ce fel de concesionare este vorba. "Conform acordului conex, ucrainenii au voie sa exploreze, nu insa si sa exploateze. Este contrar intelegerii bilaterale pe care o avem. In orice caz, zona propusa pentru concesionare este o zona disputata si putem vorbi, in aceste conditii, de rea-vointa din partea Ucrainei", sustin sursele citate.
IN PROCES
Pentru ca nu s-a inteles cu Ucraina in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, Romania a parat la 16 septembrie statul vecin la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga. Problema principala este statutul Insulei Serpilor, despre care ucrainenii sustin ca este locuibila, iar noi, ca este o stanca. Daca CIJ ne da dreptate si spune ca insula este o stanca, atunci impartirea Marii Negre ne-ar avantaja, iar zona din apropiere, cu zacaminte de petrol si gaze naturale, de fapt, miza intregii dispute, ar trece in teritoriul controlat de noi, nu de ucraineni. Bucurestiul sustine ca avem sanse sa castigam procesul. Insa pana la verdict va mai trece ceva timp. Nu mai mult de patru ani. Si cate nu pot face ucrainenii in patru ani! Deja au inceput. Intre Bucuresti si Kiev au existat peste 20 de runde de negocieri din 1998 incoace, insa partile nu au reusit sa ajunga la nici un compromis. Decizia tribunalului de la Haga este definitiva si fara drept de apel. Daca nu va fi respectata, se poate cere ajutorul Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite. (Lavinia Tudoran)
NESUFERITI
"Multi dintre noi au cate un vecin nesuferit, cu care intram vesnic in conflict, cu sau fara motiv. Pentru Ucraina, un astfel de vecin, care ridica permanent tot felul de pretentii, a devenit Romania", sustine agentia ucraineana From-UA, intr-un comentariu extrem de dur la adresa Romaniei, preluat de agentia "Rusia la zi". Ziaristii de la Kiev acuza Romania de pretentii teritoriale. "Bucurestiul a incercat sa-si revendice drepturile asupra Insulei Serpilor si, pana ce Kievul s-a scarpinat dupa ceafa, tot intrebandu-se cum de a fost posibil asa ceva, Romania a decis sa alunge Ucraina din Delta Dunarii", scrie agentia ucraineana. In privinta Insulei Serpilor, From-UA este neiertatoare, desi recunoaste ca nu este altceva decat "o bucata de pamant": "Adevarata valoare a Insulei consta in faptul ca este o parte a Ucrainei, in jurul careia se intind drepturile ei asupra apelor teritoriale si a platoului continental aflat dedesubt. Platou bogat in petrol si gaze naturale. (...) Zacamintele de pe uscat sunt pe punctul de a se epuiza, de aceea nu este de mirare ca Romania duce o asemenea lupta acerba". Presa de la Kiev recunoaste de asemenea ca Ucraina a facut exploatari in Marea Neagra, desi nu ajunsese inca la o intelegere in privinta impartirii zonelor martime. "Ambitiile Romaniei se bazeaza acum pe sprijinul tacit, dar important al capitalului occidental. Romania a decis sa devina poarta maritima a Europei la Marea Neagra. Ceea ce a condus la o noua escaladare a tensiunii intre vecini" in cazul Bistroe, noteaza agentia From-UA.