x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piaţa imobiliară românească a devenit extrem de interesantă pentru investitorii străini

Piaţa imobiliară românească a devenit extrem de interesantă pentru investitorii străini

11 Iun 2015   •   14:17
Piaţa imobiliară românească a devenit extrem de interesantă pentru investitorii străini
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Interesul investitorilor pentru piaţa imobiliară din România se situează la cel mai înalt nivel după anul 2008, potrivit specialiştilor companiei de consultanţă imobiliară şi brokeraj imobiliar Jones Lang LaSalle (JLL).

În pofida mediului macroeconomic favorabil, continuă să existe o diferenţă majoră între România şi pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, cu un nivel al randamentelor mai mare cu cel puţin 150 de puncte de bază (1,50 %) pe piaţa autohtonă comparativ, spre exemplu, cu pieţele din Cehia sau Polonia, a explicat joi, într-o conferinţă de presă, Silviana Badea, Head of Capital Markets la JJL România.

Tendinţa de creştere a interesului pentru piaţa românească s-a observat încă din 2014, stimulată de oportunitatea de achiziţionare a unor active atractive, precum Promenada Mall, dar în prezent este mult mai evidentă.

Pentru 2015, volumul total al investiţiilor este estimat la 800 milioane euro - un miliard de euro, cu un potenţial de 1,4 miliarde euro, iar randamentele se situau în primul trimestru din 2015 la 7,75% pe segmentul spaţiilor de birouri şi retailului (spaţii comerciale moderne) şi de 9,25% pe segmentul spaţiilor industriale.

Pe piaţa de birouri, în primul trimestru din 2015 au fost livrate spaţii de 27.000 mp, în creştere cu 15,8% faţă de perioada similară din 2014, iar prognoza pentru întregul an 2015 este de 120.000 mp, cu o creştere în 2016 la 200.000 mp, poate chiar la 300.000 mp, a afirmat Marius Şcuta, directorul departamentului de birouri si reprezentare a chiriaşilor în cadrul JLL România.

Stocul actual de spaţii de birouri în România este de 2,23 milioane mp, în creştere cu 6%, iar rata de neocupare este de 13,42%, în scădere cu 1,28%. Nivelul chiriei contractuale prime a fost de 18,5 euro/mp/lună, iar perspectiva este stabilă.

Companiile din IT&C au fost cele mai active pe acest segment şi vor rămâne şi în perioada următoare, alături de companii din domeniul serviciilor outsourcing (BPO) şi al diviziilor de SSC (activităţi administrative în cadrul multinaţionalelor - contabilitate, resurse umane, consultanţă juridică, achiziţii).

Potrivit lui Carmen Ravon, Head of Retail Agency la JLL România, pe segmentul spaţiilor comerciale moderne stocul de spaţii se situează în România la 2,7 milioane mp, din care un milion de mp în Bucureşti. Cu o medie de 135 mp/ 1.000 locuitori, România se situează însă sub media europeană de 198 mp.

Proiectele care vor fi finalizate pe acest segment al pieţei imobiliare, în perioada 2015-2016, însumează o suprafaţă închiriabilă de circa 300.000 mp, din care 23% reprezintă extinderi ale unor proiecte existente. Pe piaţa spaţiilor comerciale moderne, cererea este susţinută de retailerii internaţionali de fashion şi de retailerii de produse alimentare.

Pe zona spaţiilor industriale, ultimul an a fost cel mai bun, cu cele mai multe tranzacţii, iar acest segment a fost unul din cele mai dinamice în piaţa de real estate, a afirmat Cristina Pop, Head of Industrial Agency la JJL România.

Chiar dacă nu au fost livrate noi spaţii industriale în primul trimestru din 2015, până la finalul anului prognoza JJL este de 247.000 de mp. Stocul actual este de 1,9 milioane mp, iar nivelul chiriei contractuale prime este de 3-3,7 euro/mp/lună în România şi de 3,4-4 euro în Bucureşti, perspectiva fiind stabilă. Piaţa locală este atractivă în special pentru companiile din domeniul auto şi pentru companiile de logistică.

×
Subiecte în articol: piata imobiliara romanesca