x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piaţa Universităţii, kilometrul 0, ziua 5

Piaţa Universităţii, kilometrul 0, ziua 5

de Gabriela Antoniu    |    17 Ian 2012   •   21:00
Piaţa Universităţii, kilometrul 0, ziua 5

Aproximativ 1.500 de oameni s-au adunat ieri dupa-amiaza, in a cincea zi de proteste, in Piata Universitatii din Bucuresti. Aproximativ 450 de studenti s-au alaturat mitingului strigand 'Am venit din sesiune pentru natiune!', 'Au venit studentii!', 'De­misia!', 'Solidaritate!', 'Jos Ba­sescu!'. Studentii din Grozavesti si Re­gie, care au venit in mars de pe strada Edgar Quinet, s-au oprit la gardu­rile amplasate in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura.

In mesajele scan­date pana la miezul noptii, mani­festantii au criticat dictatura lui Ba­sescu si au indemnat oamenii sa se alature protestului. Ei au cerut in con­ti­nuare demisia sefului statului, a premie­rului Boc si alegeri anticipate. 'Suntem cetateni, nu huligani!', 'Ba­sescu, daca te tine, hai la baie de mul­time!', 'Rusine, rusine, rusine sa va fie!', au strigat protestatarii. Ca in fiecare seara, oamenii au fluturat stea­guri si au purtat pancarde cu me­saje impotriva Puterii, critici la adre­sa politicii din ultimii ani, cu re­ferire la nivelul de trai scazut sau ca­ricaturi infatisandu-i, in diferite ipostaze, in special pe presedinte si pe premier. 'Basescu e fricos', 'Traiti bine???', 'Basescu= Pacala', 'Boc= Tandala', 'Jandarmeria de ce-i aperi chelia', 'Sarsaila nu uita, Romania nu e a ta', 'Jos Basescu, jos PDL, jos dictatura', 'Pentru noi criza, pentru ei huzur', 'Ne-am saturat de porci in costum', se putea citi pe pancarde.

In piata a venit si realizatorul Antenei 3, Mircea Badea. El a scandat alaturi de protestatari: 'Cine e in viata sa strige in piata', 'Sunt un om mare, nu scriu dupa dictare' si a cantat o adaptare a Im­nului golanilor – 'Mai bine hai­mana decat tradator, mai bine cium­pa­lac decat dictator'. De asemenea, printre protestari a putut fi vazut si un preot care a cantat 'Vesnica po­menire'. Venit in piata cu un grup care scanda 'Legea lustratiei!' si 'Jos comunistii!', liberalul Ludovic Orban a fost inconjurat de circa 30 de protestatari, in majoritate tineri, care i-au reprosat ca este la fel ca toti ceilalti politicieni. Unii dintre protestatari i-au cerut sa plece, spunandu-i ca nu este piata lui si scandand 'PDL-USL, aceeasi mizerie', avertizandu-l totodata: 'Orbane, pleaca de aici, ca dai de belea!'.

Control corporal preventiv
Jandarmii din Piata Universitatii au facut si ieri control corporal preventiv. Cinci persoane au fost duse la sectia de politie dupa ce jandarmii au gasit asupra lor arme albe si spray-uri lacrimogene. Potrivit purtato­rului de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru, in Capitala au fost mobilizati aproximativ o mie de jandarmi, dar Ministerul de Interne era pregatit sa suplimenteze numarul lor in cazul in care ar fi fost necesar. Surse din Jandarmerie au declarat pentru Mediafax ca numarul ultrasilor care au participat la protestul din Piata Universitatii a fost mult mai mic decat cel din serile precedente, iar motivul ar fi ca multora dintre cei ridicati, in urma evenimentelor din week-end, le-au fost intocmite dosare penale.

Dat fiind numarul redus al suporte­rilor, filtrele facute de jandarmi au fost mult mai permeabile fata de seara anterioara. Si jandarmiil prezenti in zona au fost in numar mai mic decat in seara precedenta, masurile de precautie luate de fortele de ordine fiind si ele mai lejere. La nivel national, protes­tele au cuprins 62 de orase, adunand peste 10.000 de participanti.

×
Subiecte în articol: observator Piata Universitatii proteste