x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pinalti, urmărit penal în dosarul de corupţie de la CNA. Gheorghe Ştefan este acuzat de instigare la folosirea influenţei

Pinalti, urmărit penal în dosarul de corupţie de la CNA. Gheorghe Ştefan este acuzat de instigare la folosirea influenţei

de Veronica Micu    |    08 Sep 2014   •   13:31
Pinalti, urmărit penal în dosarul de corupţie de la CNA. Gheorghe Ştefan este acuzat de instigare la folosirea influenţei
UPDATE 14:26 - Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care controlează postul de televiziune Giga TV, pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Citeşte comunicatul DNA

UPDATE 14:06
- Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a declarat, la ieşire din sediul DNA, că este nevinovat în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

"Problema este că dânşii pot să spună orice, eu pot să spun orice, nu? Aşa că eu mă consider nevinovat şi sunt liniştit. (...) Nu am purtat nicio discuţie cu domnul Hrebenciuc. (...) Noi am făcut cerere ca să ni se prezinte probele şi după aceea o să dăm declaraţii, deocamdată neştiind numai că sunt instigator. Oi fi instigator", a afirmat Ştefan.
.....................................

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-a prezentat azi la Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu dosarul privind suspiciuni de corupţie la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Potrivit Antena3, procurorii îi vor comunica începerea urmăririi penale pe numele său. Acuzaţiile care i se aduc sunt legate de trafic de influenţă în ce priveşte postul TV pe care Pinalti îl avea.

La intrarea în sediul DNA, Gheorghe Ştefan nu a făcut declaraţii.

În acest dosar sunt urmăriţi penal preşedinta CNA, Laura Georgescu, pentru abuz în serviciu; Narcisa Iorga, membră a CNA, pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid; şi parlamentarul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid prevăzută de art.13 din Legea nr. 78 /2000.

Conform anchetatorilor, în 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru un post tv controlat de Gheorghe Ştefan.

După numai două săptămâni, în 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.

'Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către suspecta Laura Georgescu, preşedinte CNA, în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA, care la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului tv anterior sancţionat. Aceasta, în condiţiile în care situaţia de fapt nu se modificase, în afara existenţei unei contestaţii, depuse la 24 septembrie 2013 (ce conţine doar 2 pagini şi jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie', susţine DNA, conform Agerpres.

Procurorii arată că, după aflarea deciziei de retragere a licenţei, persoana care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează firma deţinătoare a postului tv, a fost îndrumată de Narcisa Iorga să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care reprezentanţii televiziunii intenţionau să o formuleze.

'Narcisa Iorga a indicat ce oameni politici ar trebui accesaţi şi capacitaţi, pentru ca aceştia, l-a rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga s-a numărat şi parlamentarul Viorel Hrebenciuc. Urmare a indicaţiilor primite de la Iorga Narcisa, reprezentantul postului tv i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei CNA, Laura Georgescu, astfel încât să o determine să se implice în susţinerea intereselor postului tv sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa', au mai reţinut anchetatorii.

DNA a mai menţionat că Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte - membru al Comitetului Executiv Naţional al PSD, organul de conducere şi de decizie al partidului.

'Prin acţiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Astfel, au fost afectaţi implicit şi ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi a încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică', a mai arătat DNA.

×