x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pisicile își comunică intențiile cu ajutorul a nu mai puțin de 276 de expresii faciale

Pisicile își comunică intențiile cu ajutorul a nu mai puțin de 276 de expresii faciale

de Redacția Jurnalul    |    28 Oct 2023   •   19:00
Pisicile își comunică intențiile cu ajutorul a nu mai puțin de 276 de expresii faciale
Sursa foto: Hepta

Pisicile își comunică intențiile ostile sau prietenoase cu ajutorul a nu mai puțin de 276 de expresii faciale, evoluate probabil de-a lungul a peste 10.000 de ani de coabitare cu oamenii.

Doi cercetători de la Universitatea California din Los Angeles au numărat expresiile faciale analizând videoclipuri înregistrate într-un stabiliment în care clienții au ocazia să interacționeze (și chiar să facă yoga) cu zeci de feline.

Studiul, publicat în revista Behavioural Processes și citat de ANSA a fost realizat de Lauren Scott, o studentă la medicină care, timp de un an universitar întreg, a filmat expresiile faciale pe care pisicile le aveau față de semenii lor, în absența oamenilor, atunci când localul era închis.

Experimentul a produs 194 de minute de înregistrări video, pe care cercetătoarea le-a examinat apoi cu ajutorul psihologului evoluționist Brittany Florkiewicz, încercând să codifice toate mișcările mușchilor faciali, excluzându-le pe cele legate de respirație, mestecat, căscat și alte acțiuni similare.

Astfel, a reieșit că pisicile au 276 de expresii faciale diferite, mult mai multe decât se presupunea anterior (având în vedere că animale extrem de sociale, precum cimpanzeii, au 357). Fiecare expresie combină aproximativ patru din cele 26 de mișcări faciale unice de care sunt capabile pisicile, cum ar fi buzele pe jumătate închise, maxilarul coborât, pupilele dilatate sau contractate, clipitul, lingerea nasului, mustățile întinse sau retractate și diferite poziții ale urechilor.

În comparație, oamenii au 44 de mișcări faciale unice, în timp ce câinii au 27.

Marea majoritate a expresiilor pisicilor filmate în timpul studiului au fost clar prietenoase (45%) sau agresive (37%), în timp ce restul de 18% au fost ambigue.

Semnificația expresiilor feline nu este pe deplin clară, dar, de obicei, pisicile tind să își miște urechile și mustățile spre o altă pisică în timpul interacțiunilor prietenoase și să se îndepărteze de ea în cazul interacțiunilor ostile. Pupilele îngustate și lingerea buzelor caracterizează, de asemenea, întâlnirile dintre rivali.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: pisici comunicare