x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce ne „spun” pisicile noastre prin diferite comportamente

Ce ne „spun” pisicile noastre prin diferite comportamente

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2023   •   13:15
Ce ne „spun” pisicile noastre prin diferite comportamente
Sursa foto: Șerban Mihăilă

Ce ne „spun” pisicile noastre prin diferite comportamente, explică medicul veterinar Claude Béata, în cartea Nebuni după pisicile noastre nebune

„Cu cât pisicile sunt mai prezente în viața noastră, cu atât prejudecățile în ceea ce le privește dovedesc lipsa acelui minim respect pe care îl impune înțelegerea unei specii – este vorba de a nu le atribui defectele și calitățile specifice omului și de a nu le judeca prin prisma capacităților specific umane, ceea ce le conferă tuturor celorlalte specii un statut inferior”, spune Claude Béata, autorul cărții Nebuni după pisicile noastre nebune, recent publicată la Editura Trei, în colecția Psihologie practică.

Mulți dintre noi suntem „nebuni” după pisicile noastre, aceste ființe seducătoare de care ne atașăm ușor. Doar că, pe cât de ingenioase și adaptabile sunt, au și momente în care se dereglează: încep să fie anxioase, se deprimă, par confuze sau devin brusc extrem de agresive. Pornind de la bogata experiență de medic veterinar, dar și de la recente cercetări din etologie, autorul dezvăluie căile inovatoare, axate pe terapia comportamentală și pe medicația psihotropă, prin care pot fi vindecate dezechilibrele psiho-somatice ale pisicilor.

Adorabile, drăgălașe și poznașe, pisicile nu se sfiesc să își arate personalitatea și, mai ales, originile bine conservate de mici vânători. Indiferent de evoluția lor, „vedetelor internetului” de astăzi puțin le pasă de acest statut. Însă, prin natura lor, știu foarte bine să pună limite și o fac cu atât de multă naturalețe, eleganță și fermitate încât fascinația și misterul par să le însoțească la fiecare pas. Dar, precizează medicul veterinar, pisicile nu se comportă și nu au diferite acțiuni în ciuda noastră sau pentru a ne face pe plac. Pentru a le înțelege limbajul tăcut, mai ales în situații în care nu reacționează așa cum ne dorim noi, prin care uneori ne pot transmite inclusiv informații despre disconfortul sau durerea cauzate de o boală, o altfel de implicare este necesară. Iar cartea scrisă de Claude Béata este un ghid util despre cum ne putem schimba optica.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pisici comportamente