x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pistolarul din Madrid a socat Cugirul

Pistolarul din Madrid a socat Cugirul

28 Mai 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Ovidiu Anton Stoica, romanul care a tinut miercuri trei spanioli ostatici intr-o banca din Madrid, si-a uimit cunoscutii din locul sau de bastina, orasul Cugir.
LUCIAN DOBRATER

Tanarul de 19 ani care a terorizat miercuri suburbia Madridului, Alcalà de Henares, luand trei ostatici intr-o banca inarmat cu o pusca si un pistol, a plecat in Spania din Cugir, judetul Alba. Parintii sai sunt divortati de cand Ovidiu Anton Stoica era mic, iar in ultimii ani, acesta a locuit impreuna cu bunica din partea mamei. In 2002, mama lui Ovidiu a plecat in Spania, unde s-a recasatorit. Tanarul a ajuns si el la Madrid anul acesta, in februarie.

UN CADOU CAM SCUMP. Nu voia sa ramana aici, ci doar sa munceasca ceva timp pentru a castiga niste bani. Ovidiu a cerut miercuri 50.000 de euro pentru eliberarea ostaticilor din banca. Voia sa-i cumpere prietenei sale din Cugir un cadou de ziua de nastere. Eleva in clasa a XII-a, Adriana nu a dorit sa discute cu ziaristii despre cazul iubitului ei. Mama acesteia a declarat ca Ovidiu suna foarte des din Spania. Ultima oara le-a spus ca va mai sta acolo doar cateva saptamani. "Nu pot sa cred ca Ovidiu a facut asa ceva. Era un copil linistit si de doi ani de cand il cunosc, nu a facut gesturi nesabuite", sustine mama Adrianei.

VECINII NU CRED. Vecinii din blocul in care a locuit tanarul s-au declarat, de asemenea, socati de incident. "A fost foarte cuminte, nu cred ca a facut un asemenea lucru. De cate ori ma vedea, de atatea ori ma saluta. In iarna, a organizat Revelionul acasa cu niste prieteni de-ai sai si mi-a cerut voie de mai multe ori sa faca acest lucru, pentru a nu ne deranja. Era deosebit de respectuos", ne-a marturisit vecinul Gheorghe Nitu.

PASIONAT DE ARME. Nu de aceeasi parere sunt si unii dintre fostii colegi ai lui Ovidiu. Ei au observat ca, dupa ce mama sa a plecat in Spania, amicul lor s-a smecherit, si-a vopsit parul, si-a pus cercel in ureche si nici nu prea mai invata. Un prieten apropiat al "spaniolului", Alin Suciu, a fost foarte mirat de intamplarea care l-a avut in prim-plan pe Ovidiu. "Este un baiat foarte bun, nu-l credeam capabil de asa ceva. Era pasionat de arme, dar nu in sens negativ, ci precum toti copiii", a subliniat Alin Suciu.

S-a predat dupa sapte ore

Ovidiu a rezistat mai bine de sapte ceasuri, de la 12:45, ora Madridului, cu trei ostatici in sediul Bancii Bilbao Vizcaya Argentaria din Alcalà de Henares si cu politia in fata cladirii. Initial, tanarul a cerut 50.000 de euro in schimbul eliberarii ostaticilor. Apoi a ridicat miza la peste 1.000.000 de euro. Spre seara, cand a vazut cat de mediatizata este actiunea sa, Ovidiu a spus ca se multumeste doar cu vreo cateva ziare si un televizor. Nu de alta, dar ar fi vrut sa urmareasca in ce fel s-a vazut afara ceea ce facea el. Intr-un final, trupele de interventie sosite la fata locului au reusit sa-l convinga sa se predea. Ei si-au dat seama ca nu au de-a face cu un atacator experimentat in luare de ostatici. Insa au fost nevoiti sa stea de vorba cu Ovidiu mai bine de o ora pentru a-l impiedica sa se sinucida, asa cum amenintase romanul toata dupa-amiaza. Psihologul care a discutat cu tanarul a declarat presei spaniole ca el este labil psihic si ca are nevoie de consiliere pentru a-si reveni. Politia nu a precizat inca ce pedeapsa il asteapta pe Ovidiu. El se afla in Spania fara acte in regula. (Ana Ilie, Lavinia Tudoran)
×
Subiecte în articol: observator ovidiu