x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pivniceru: Dacă Puterea ţi-a spus să dormi, în următoarele două secunde tu trebuie să sforăi

Pivniceru: Dacă Puterea ţi-a spus să dormi, în următoarele două secunde tu trebuie să sforăi

12 Apr 2011   •   17:11

"Noi vom avea mari probleme, sistemul judiciar în raport cu Puterea, pentru că ei concep puterea în sensul că, dacă ţi-au spus să adormi, în următoarele două secunde tu trebuie să sforăi. Îndreptarea trebuie să vină din legile puţine şi suple, dar şi de la judecători profesionişti. Or, tot ce se întâmplă în societatea asta se întâmplă şi înăuntrul nostru. Poate nu la amploarea asta, poate nu la coordonatele astea maximale, dar moravul general nu poate să ocolească sistemul judiciar. Că de-aia vezi judecători beţivi la televizor... Unii sunt născuţi în genunchi; unii sunt împuşcaţi în aripă - ei sau familiile lor; unii vor să se ajungă cu orice preţ; iar alţii se pun la dispoziţia altora preş, fără ca măcar cei la dispoziţia cărora s-au pus să se intereseze că există. Iar ăia, judecătorii ăia care pot să facă lucrurile să se mişte, muncesc ca vitele de povară.”, a declarat judecătoarea Mona Pivniceru, de la instanţa supremă, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Q Magazine.  Mona Pivniceru dezvăluie cum orgolii şi interese personale amână adoptarea legilor răspunderii judecătoreşti şi, respectiv, unificării practicii judiciare. Potrivit judecătorului, aceste legi ar duce la reforma reală a justiţiei în România, urmărită şi de Uniunea Europeană prin intermediul Mecanismului de Verificare şi Cooperare. Textele ambelor proiecte de legi au fost elaborate de judecători, după o largă consultare a membrilor breslei.

Dar legea răspunderii judecătoreşti se află încă în sertarul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, care nu a înaintat-o la Parlament. Actuala dezbatere, pentru adoptarea legii răspunderii judecătoreşti, se face pe marginea unui text înaintat Parlamentului de către deputatul Ludovic Orban, PNL. În ce priveşte legea unificării practicii judiciare, care ar aduce, în sfârşit, un grad înalt de predictibilitate a sentinţelor în România, aceasta a fost adoptată drept iniţiativă legislativă de către un grup de 17 parlamentari. Dar textul se află încă în discuţia Comisiilor juridice.

Judecătorul Pivniceru se îndoieşte sincer de şansele adoptării acestei legi deoarece, spune ea, breasla avocăţească este puternic reprezentată în Parlament. Or, soluţiile predictibile vor micşora sensibil numărul de cauze pe care avocaţii le pot aduce în instanţă, adesea cu înşelarea clienţilor în ce priveşte şansele de reuşită ale cauzelor lor, afirmă Pivniceru.

Citiţi mai multe pe www.qmagazine.ro

×
Subiecte în articol: Mona Pivniceru qmagazine