x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pivniceru: Şansele lui Niţu şi Irimie de a fi numiţi "sunt maxime"

Pivniceru: Şansele lui Niţu şi Irimie de a fi numiţi "sunt maxime"

01 Noi 2012   •   13:32
Pivniceru: Şansele lui Niţu şi Irimie de a fi numiţi "sunt maxime"
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Procurorii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie au "şanse maxime" să fie numiţi în funcţiile de procuror general al României şi, respectiv, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.

"Dacă ne gândim la normalitatea vieţii noastre de zi cu zi, la soliditatea instituţiilor statului, la ideea că nicio instituţie nu trebuie să fie într-o precaritate din lipsă de conducători, eu cred că şansele lor de a fi numiţi sunt maxime", a afirmat Pivniceru.

Legat de consultarea cu CSM şi şeful statului privind propunerile anunţate, Pivniceru a explicat că Secţia pentru procurori a Consiliului le va examina sub forma avizului consultativ, iar preşedintele îi va numi sau nu pe cei doi, în funcţie de dispoziţiile legale care-i conferă această prerogativă.

"Eu nu mă pot consulta cu un act personal. Este un atribut exclusiv. Eu mă pot consulta în a lărgi, a transparentiza procedurile şi în acest sens consultările au fost făcute", a precizat ministrul.

Despre o eventuală demisie a sa în cazul în care cei doi procurori primesc aviz negativ de la CSM, Mona Pivniceru a afirmat că nu are nicio legătură cu demisia ministrului faptul că s-a derulat o procedură transparentă, în condiţii de normalitate.

În legătură cu posibilitatea ca Ioan Irimie să fie un bun manager în condiţiile în care a fost revocat, în 2005, din funcţia de şef al DNA Cluj pentru management defectuos, ministrul a spus că acesta a parcurs toate stadiile unui procuror de DNA, încă de la înfiinţarea instituţiei, PNA pe acea vreme, şi are o viziune largă, inclusiv teritorială, asupra acestei structuri, lucru pe care, de exemplu, nu îl avea celălalt candidat care figura pe lista scurtă, Claudiu Dumitrescu.

Legat de faptul că Tiberiu Niţu ar fi primit în calitate de revoluţionar 8.000 mp de teren, ministrul Justiţiei a spus că nu ştie nimic, dar dacă cineva are un drept legal şi l-a valorificat, 'nu se poate să i se facă un aspect negativ şi să se numere la minusuri faptul că o lege care a permis un drept a fost pusă în aplicare în sensul valorificării lui'.

"Deci, nu analizez eu gândurile legiuitorului care le-a dat aceste drepturi. Deci eu nu pot să expun sub emblema normalităţii sau a anormalităţii ceea ce legiuitorul a decis, să recompenseze pe cei implicaţi în actul revoluţionar. Chiar nu aş putea să o fac", a afirmat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că procurorul Tiberiu Mihail Niţu este propunerea pentru funcţia de procuror general al României şi procurorul Ioan Irimie este propunerea pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Pe lista scurtă pentru funcţia de procuror general al PÎCCJ s-au aflat procurorii Elena Hach şi Tiberiu Niţu iar pentru cea de procuror-şef al DNA - Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.

×