x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Planeta are 210 de milioane de drogaţi, la propriu! Vezi ce ţară a depăşit Columbia la producţia de cocaină!

Planeta are 210 de milioane de drogaţi, la propriu! Vezi ce ţară a depăşit Columbia la producţia de cocaină!

24 Iun 2011   •   10:33
Planeta are 210 de milioane de drogaţi, la propriu! Vezi ce ţară a depăşit Columbia la producţia de cocaină!

Productia globala de droguri opiacee noi, care au efecte asemanatoare drogurilor traditionale, dar nu sunt interzise in toate tarile, a crescut abrupt, in ultimul an, se arata intr-un raport la Natiunilor Unite, citat de guardian.co.uk. Pe plan global, 39 de milioane de persoane sunt dependente de heroina, cocaina si de alte opiacee periculoase, de sinteza.

Raportul ONU precizeaza ca 210 milioane de oameni, adica aproximativ o cincime din populatia globului, a consumat, macar o data, substante ilicite in decursul anului trecut. Chiar daca piata drogurilor usoare este in scadere, cel mai popular ramane canabis-ul, cu 170 de milioane de consumatori.

Productia drogurilor de sinteza, spre desobire de a celor clasice, nu este dependenta de culturile de plante opiacee, ci se bazeaza pe substante chimice care pot fi usor procurate.

Declinul provizoriu al productiei globale de opiu s-a datorat unei molimi care a distrus culturile de maci din Afganistan (principalul producator al planetei), dar se considera ca situatia nu se va repeta anul acesta.

Pe de alta parte, culturile de coca au intrat realmente in declin: fata de 2007, suprafata terenurilor cultivate cu coca a scazut cu 18%, ajungand la 149.000 de hectare. In Columbia au ramas 62.000 de hectare cultivate, fata de peste 163.000 in urma cu 10 ani. Astfel, Peru a depasit Columbia la productia plantei de coca.

Jurnalul National va prezinta procesul de fabricatie a cocainei. Ingrediente: frunze de coca, benzen, var nestins, acid sulfuric, permanganat de potasiu. Un documentar realizat de reporterii Jurnalului National in laboratoarele clandestine din muntii Sierra Nevada, Columbia. Poftiti in Bucataria Diavolului, pofta buna!

×
Subiecte în articol: cocaina droguri heroina peru columbia onu