Profesorul universitar Ion Pârvuţoiu, cel care se ocupa de plasarea viitorilor "licenţiaţi" la universităţile unde susţineau examenele, este nimeni altul decât vărul Sandei Mischie, soţia baronului de Gorj.
Povestea cu diplomele false nu-i este străină nici lui Nicolae Mischie, care în urmă cu câţiva ani a fost acuzat că şi-ar fi obţinut titlul de doctor în mod ilegal.Pârvuţoiu este anchetat, împreună cu alte patru persoane, pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false unor persoane care doreau să devină licenţiate. O diplomă costa, conform anchetatorilor, între 3.000 şi 3.500 euro şi putea fi obţinută şi de oameni care nu aveau nici măcar liceul. Coordonatorul reţelei de falsificatori este Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria. Ambele instituţii sunt desfiinţate, aflate în proces de lichidare din anul 2002, după cum a declarat Ion Curtu, preşedintele Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
În paralel cu ancheta procurorilor, care nu au stabilit până acum câte persoane au beneficiat de serviciile reţelei de falsificatori, echipe de control din Ministerul Educaţiei au început de ieri verificările în cele şase universităţi unde absolvenţii instituţiilor de învăţământ desfiinţate susţineau licenţa. Este vorba despre universităţile particulare acreditate "Hyperion", "Gheorghe Cristea", "Ecologică" din Bucureşti şi cele de stat "Valahia" din Târgovişte, de Vest din Timişoara şi Petrol şi Gaze din Ploieşti.
"Pentru început vom verifica baza legală prin care li se permitea persoanelor respective să studieze în universităţi, să-şi organizeze licenţa", a declarat Gabriel Ispas, directorul general al Direcţiei generale juridică şi control din cadrul Ministerului Educaţiei. Apoi se va controla modul în care a fost organizată licenţa la cele şase universităţi. "Vor fi analizate datele privind fiecare student provenind de la universităţile desfiinţate, adică vor fi verificate dosarele de înscriere la licenţă, diplomele de bacalaureat, copiile după cărţile de identitate, certificatele de naştere, foile matricole", a completat Gabriel Ispas.
DIPLOMELE OBŢINUTE PRIN FALS, ANULATE
Posibilele diplome de licenţă false descoperite devin nule de fapt. Însă, în cazul în care se găseşte că anumite persoane şi-au luat licenţa pe bază altor acte false, cum ar fi diplome de bacalaureat sau foi matricole, atunci toate actele obţinute pe baza de fals vor urma procedurile de anulare. "Eliberarea sau acceptarea unor diplome false este o problemă la nivelul unor instituţii de învăţământ superior, care au folosit o pârghie pentru ilegalităţi. Este o culpă umană, nu legislativă", a explicat Ispas. Astfel, dacă se vor găsi profesori implicaţi, se va propune excluderea acestora din învăţământ. În cazul în care se va constata că falsul este un fenomen de masă într-o universitate, atunci vor fi luate măsuri radicale, mergând până la retragerea acreditării, după cum a precizat directorul general Gabriel Ispas.
600 EURO, PREZENŢA LA EXAMEN
Cinci persoane, din care doi profesori universitari - Ion Pârvuţoiu şi Mina Silviu Dobronauţeanu, sunt cercetaţi de procurori pentru falsificarea a 15.000 de diplome şi foi matricole. În timp ce Dobronauţeanu era coordonatorul grupării, iar Pârvuţoiu aranja susţinerea licenţelor, Liviu Ionuţ Dencu, din Alexandria şi Marian Vătăman, din Bucureşti se ocupau de falsificarea actelor din dosar. Falsificatorii aveau ştampile cu timbrul sec al Ministerului Educaţiei, care erau identice cu cele ale diverselor licee din ţară. Un dosar falsificat costa între 3.000 şi 3.500 de euro. Cei care nu doreau să participe la licenţă puteau apela la Mihaela Vătăman, care se prezenta la examene contra sumei de 600 de euro. Cu actele falsificate de această grupare, candidaţii susţineau licenţa la şase universităţi.
RUDĂ CU BARONUL DE GORJ
Profesorul Ion Pârvuţoiu este originar din judeţul Gorj. El s-a născut în localitatea Arcani, dar este stabilit în Bucureşti. Ion Pârvuţoiu are 71 de ani şi este vărul Sandei Mischie, soţia baronului de Gorj, Nicolae Mischie. Absolvent al ASE Bucureşti, Facultatea de Finanţe şi Contabilitate, profesorul universitar a predat între 1975 şi 1995 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", conform declaraţiilor prorectorului Mihai Bădescu. "Ion Pârvuţoiu a fost profesor de Economie Politică până în 1995, când s-a pensionat", a precizat Bădescu. Baronul de Gorj nu este străin de scandalurile cu diplome false. În 1999, Mischie a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice, fiind acuzat că l-a obţinut ilegal. El a terminat Istoria, a devenit doctor în drept şi cadru didactic la Universitatea "C-tin Brâncuşi" din Târgu-Jiu. Mischie predă "deontologia funcţionarului public".