Joi, 18 iulie 2013, a avut loc la Bucureşti, sala Fortuna Est, Hotel Intercontinental, seminarul de promovare a principalelor rezultate: „Studiul privind măsurile inovative care conduc tinerii către o carieră solidă”, website şi e-platform firststepfirstjob.eu create pentru construirea unei comunităţi pe teme de interes privind metode inovative care pot facilita integrarea tinerilor pe piața muncii, din România şi din țările partenere în proiect, informează caleaeuropeana.ro.
Seminarul s-a adresat actorilor cheie din piata muncii, educatie, comunitatea de business, publicului larg. La eveniment au participat reprezentanţi de la MMFPSV, ANOFM, ASE, Universitatea Bucureşti, Institutul Naţional de Statistică, INCDPM “Alexandru Darabont”, Centrul National de Pregătire în Statistică, Asociaţia Serviciul APEL, Business Development Manager, Cartel ALFA, PM CONCEPT CONSULTING SRL, etc
Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi protecţiei Sociale – INCSMPS Bucureşti, in calitate de coordonator, a anuntat, cu aceasta ocazie, finalizarea proiectului „FIRST STEP TO FIRST JOB – Innovative methods leading Youth to a solid career”, inclus în Programul Progress 2007 – 2013, pentru ocuparea fortei de muncă şi solidaritate socială al Uniunii Europene, Direcţia Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune a Comisiei Europene.
”Speram ca proiectul nostru sa fie un prim pas in sprijinul tinerilor aflati in cautarea unui prim loc de munca. La nivel european, situatia dificila in care se afla tinerii a atins cote ingrijoratoare, un sfert dintre acestia nefiind angajati. Pentru cei care isi finalizeaza studiile si se pregatesc sa se angajeze, platforma First Step to First Job poate insemna cheia de care au nevoie pentru a-si incepe o cariera in domeniul de care sunt interesati si pentru care s-au pregatit. Pe de alta parte, si din perspectiva angajatorului, un astfel de proiect poate fi util”, a declarat directorul de proiect, Dr. Vasilica CIUCĂ, director general al INCSMPS Bucuresti .
Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 7 luni, începând din ianuarie 2013. Valoarea totala a proiectului este de 238793.08 euro, din care 48152.16 constituie contribuţiile proprii ale partenerilor.
Scopul proiectul a fost de îmbunătăţire a primei tranziţii pentru tineri, de la educaţie la piaţa forţei de muncă, prin promovarea schimbului de bune practici şi crearea de noi abordări la nivel european pentru inserția tinerilor.
Obiectivele specifice au urmărit:
* stimularea dezbaterii între diferiţi stakeholderi cu privire la metode inovative pentru tranziția tinerilor către piața forței de muncă, în principal prin promovarea conceptului de “întreprinderi simulate”;
* diseminarea conceptul de “întreprindere simulată”, ca instrument inovativ pentru pregătirea studenților de a acumula abilități practice pentru viitoarea lor carieră profesională;
* elaborarea de recomandări pentru factorii de decizie în vederea dezvoltării ocupării forței de muncă și politici sociale adecvate, care să asigure o tranziție mai bună de la școală la locul de muncă.
Beneficiarii finali ai rezultatelor proiectului sunt: factorii de decizie, din educaţie şi piaţa muncii, serviciile publice de ocupare, instituțiile de învățământ superior, partenerii sociali; organisme profesionale ONG-uri și asociații de afaceri din România şi din ţările organizaţiilor partenere în proiect.
Articolul complet pe caleaeuropeana.ro.