x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploaie de meteori pe Transfăgărăşan

Ploaie de meteori pe Transfăgărăşan

12 Aug 2009   •   00:00
Ploaie de meteori pe Transfăgărăşan

Membrii Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) şi-au stabilit "statul major" în Transfăgărăşan pentru a urmări ploaia de meteori "Perseide". Fenomenul va atinge punctul maxim în următoarele două nopţi.



Valentin Grigore, preşedintele SARM, spune că din păcate, ploaia de stele "Perseide" va fi afectată într-o oarecare măsură de lumina lunii, care abia a intrat în scădere.  Vestea bună este că datorită existenţei unor particule dese, fenomenul va fi mai intens în acest an, cu alte cuvinte în loc de 100 de meteori pe oră vor putea fi văzuţi aproape 200. La minişcoala de astronomie de la cabana Salvamont "Argeş" din Transfăgărăşan participă 20 de persoane, printre care şi câţiva tineri laureaţi la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică. De asemenea, va fi prezent Ovidiu Văduvescu, cercetător la Reţeaua de telescoape din Insulele Canare.

Valentin Grigore, citat de Agerpres, spune că acesta este primul an dintr-un şir de 17 în care tabăra SARM se organizează într-un cerc restrâns şi din venituri proprii, nemaibeneficiind de finanţare din partea Ministerului Tineretului, în ciuda faptului că 2009 este declarat "Anul internaţional al Astronomiei". În anii precedenţi, în aceste tabere veneau câte 50 de elevi şi studenţi, care pe parcursul a zece zile participau la cursuri şi ateliere de iniţiere în astronomie, vizionau imagini şi filme cu fenomene astronomice spectaculoase surprinse de-a lungul timpului în diferite părţi ale lumii.

Ani la rând membrii SARM au urmărit "Perseidele" în judeţul Covasna, în tabăra şcolară de la Crasna, unde au găsit, după spusele lor, cel mai curat cer din ţară, dar între timp au fost nevoiţi să schimbe locaţia din cauza condiţiilor de cazare necorespunzătoare. Ploaia de meteori "Perseide" se repetă în fiecare an de la începutul lunii iulie până la jumătatea lunii august, iar tabăra din Transfăgărăşan se va încheia pe 19 august.

0-99206-perseid_map2.jpg
nasa.gov

×
Subiecte în articol: observator