x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploi torentiale in octombrie

Ploi torentiale in octombrie

de Dana Purgaru    |    01 Oct 2005   •   00:00
Ploi torentiale in octombrie

Luna aceasta vom avea din nou parte de precipitatii abundente. In noiembrie vor fi 20 grade C si apoi ninsori, iar in decembrie vor fi frig, polei si foarte putina nea.

In aceasta luna, temperatura se va situa in general in limite normale si usor peste valorile obisnuite in centrul si estul tarii, potrivit perspectivei meteorologice pe trei luni. Totusi, din nou, cantitatile de precipitatii vor avea o tendinta spre excedent in majoritatea regiunilor, deci este posibil sa avem parte din nou de inundatii. Vor fi intervale calde, cu zile in care temperaturile maxime pot atinge 25 grade C in sudul tarii, care se vor succeda cu intervale reci, in care bruma si ingheturile vor fi prezente, in zonele nordice si centrale. Temperaturile minime, care, in mod obisnuit, se incadreaza intre 0 si 10 grade C, vor fi mai scazute in nordul si centrul tarii, coborand pana spre - 5 grade C. La munte, temporar, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Numarul de zile cu precipitatii va fi cuprins intre 9 si 12 zile.

NOIEMBRIE. La inceputul lunii, pe un fond de vreme frumoasa si calda, temperaturile maxime pot urca spre 20 grade C in sudul tarii. Apoi, temperaturile vor marca o scadere accentuata si vor fi posibile ninsori asociate cu intensificari ale vantului si depunerea unui strat temporar de zapada. In unele nopti mai reci, temperaturile minime cele mai scazute vor cobori sub - 10 grade C, in depresiunile din nord si centru. Valorile temperaturilor medii se vor incadra in limite obisnuite, iar cantitatile de precipitatii vor fi in general normale.

DECEMBRIE. In luna lui Undrea vor alterna intervale cu temperaturi mai ridicate, cu cele de vreme rece si umeda si va fi posibila formarea unui strat de zapada, mai ales in prima parte a lunii. In mod obisnuit, in decembrie, valorile normale ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre - 1 grade C si 9 grade C. Anul acesta se pare ca cele mai ridicate temperaturi vor putea urca spre 14 grade C, in vestul si sudul tarii.

De asemenea, in noptile cele mai reci, minimele vor putea cobori pana aproape de - 20 grade C, in centru si nord. Alternanta unor intervale geroase cu intervale mai blande va favoriza producerea poleiului.

In general, cantitatile de precipitatii vor fi normale si vor fi insumate intr-un numar de zile cuprins intre 10 si 13.

FENOMENE


"Modul de manifestare al schimbarilor climatice pentru Romania este cel pe care l-am sesizat in acest an, cu multe perioade de inundatii, cu aparitia a tot mai multe tornade, fenomene cu care noi nu suntem obisnuiti"
Ion Sandu - director ANM

SCHIMBARI DE TEMPERATURA
"Din datele statistice observam ca in ultima suta de ani temperatura medie globala a crescut cu 0,7 grade C. Cresterea anormala a temperaturii se datoreaza in special emisiilor de gaze cu efect de sera", a declarat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Mai mult, "pana in anul 2100 se preconizeaza ca aceasta temperatura va creste cu pana la 5,8 grade Celsius. Se va produce un soc caloric ce va modifica radical harta lumii", a explicat Mircea Dutu, vicepresedintele Comisiei de Ecologie a Academiei Romane. Tot el a spus ca "daca intre anii 1950 si 1959 s-au produs 13 catastrofe naturale si intre 1990 si 1999 numarul acestora s-a ridicat la 74, in deceniul in curs vom avea parte de sute de astfel de evenimente". (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: observator grade