x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploile fac ravagii în satele din judeţul Suceava

Ploile fac ravagii în satele din judeţul Suceava

de Luminita Ciobanu    |    29 Iun 2010   •   00:00

Locuitorii judeţului Suceava se luptă cu apele de două zile. Luni seară, ploile s-au dezlănţuit. Ruperi de nori, case sub ape, gospodării distruse. Locuitorii din Dărmăneşti, Pătrăuţi, Calafindeşti, Dorneasca, Dorneşti, Satu Nou, Vicovu de Sus, Siret, Zvoriştea, Brodina, Prut au privit înmărmuriţi cum toată munca lor a fost luată de apele râurilor ori pârâurilor care s-au umflat şi au făcut prăpăd în calea lor.

De teamă, oamenii s-au refugiat în podurile caselor şi n-au pus geană pe geană toată noaptea. Rupţi de oboseală, de cum s-au ivit zorii au coborât să-şi scoată apa din curţi, ajutaţi de pompieri ori de vecinii mai norocoşi ale căror gospodării n-au ajuns în albia râurilor revărsate şi a viiturilor de pe versanţi.

Uluiţi de distrugerile provocate de ploi, nu ştiau de unde să înceapă şi ce să salveze mai înainte. Unii au încărcat mobila în căruţe ori în maşini şi au trimis-o pe la rude. La Brodina, apa de pe versanţi a rupt drumul forestier care face legătura cu un cătun situat spre munte. Învolburată peste măsură, Suceava a ieşit din matcă şi a inundat şoseaua, ducând la vale brazi falnici, smulşi de viitură. Sute de hectare de culturi agricole din întreg judeţul au fost compromise.

Nici la Straja situaţia n-a fost mai bună. Din gospodăriile pe care le admiram luni, când am trecut prin localitate, care impresionau prin ordine, marţi dimineaţă nu mai rămăsese nimic. Apele tulburi acoperiseră straturile de ceapă, de roşii ori florile de prin grădini. "Nu mai ştim ce să facem. Ne descurcăm şi noi cum putem. Anul trecut, un incendiu mi-a distrus casa. Acum ploile au făcut ravagii. Abia reuşisem să-mi refac gospodăria! Acum...", ne-a spus nea Vasile din Putna, ridicând ochii către cer, aşteptând îndurare de la Cel de Sus.

Ne-am continuat drumul spre Suceava. Pe la porţi, lângă părinţi ori bunici, copiii priveau cu îngrijorare şi nedumerire apele care acoperiseră totul, mai ales locurile lor de joacă.

Marţi dimineaţă n-a mai plouat, dar de pe versanţi nu conteneau apele învolburate care-şi creaseră albie prin gospodării, în unele cazuri chiar prin faţa caselor. Pe Valea Dărmăneştiului au rămas urmele viiturii şi trunchiuri de copaci smulşi din rădăcină. Porumbul a fost făcut una cu pământul. O bătrână se uita neputincioasă, încremenită, de pe prispa căsuţei din lemn, la dezastrul din  gospodărie. A avut noroc. Apa nu i-a intrat în casă. Alţii, însă, n-au mai rămas cu nimic.

În judeţ e alertă maximă. Ploile torenţiale au revenit. Locuitorii din satele de pe Siret se văd nevoiţi să-şi lase casele pentru a fugi din calea apelor. Se anunţă un nou prăpăd.

×