x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNA cere alta lege penala

PNA cere alta lege penala

26 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Justitia romana este zguduita de un nou scandal, cauzat de eliberarea fortata a fostului director general din Ministerul Agriculturii, Domocos Reman, arestat acum doua luni pentru o mita de 180.000 de dolari.
IOANA PLOP

Domocos Reman a fost eliberat ieri noapte la ora 12 pentru ca avocatii alesi sau numiti din oficiu au refuzat pur si simplu sa se prezinte la judecarea prelungirii de mandat. Pentru ca prezenta avocatului este obligatorie in cazul inculpatilor arestati preventiv si pentru ca prin neprelungire mandatul lui Reman a expirat de drept, Tribunalul Bucuresti s-a vazut nevoit ieri noapte sa dispuna eliberarea fostului director. Timp de trei zile, judecatorii si procurorii s-au izbit de o situatie fara precedent: avocatii au refuzat sa-si faca meseria.

Procurori revoltati

Parchetul National Anticoruptie a catalogat ieri ca inadmisibil comportamentul profesional al aparatorilor lui Reman, adica cei din cabinetul de avocatura al senatorului Antonie Iorgovan. Ei au cerut modificarea urgenta a legii pentru ca astfel de situatii sa fie evitate pe viitor. "Nu este prima data cand, profitand de imperfectiuni legislative si de interpretari abuzive a normelor legale, s-a incercat si uneori s-a reusit prin aceleasi tertipuri punerea in libertate a unor inculpati cercetati pentru fapte grave de coruptie. Am propus astazi o serie de modificari ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala, in sensul introducerii in legislatie a infractiunii de obstructionare a infaptuirii justitiei. Am solicitat si infiintarea unui corp al avocatilor din oficiu care sa se afle permanent la dispozitia instantelor si care sa nu depinda de barourile de avocati", ne-a declarat ieri procurorul general anticoruptie, Ioan Amarie.

Chichite avocatesti

Domocos Reman a fost arestat pe 26 aprilie 2004 sub acuzatia ca ar fi luat o mita 180.000 de dolari. Potrivit anchetatorilor, fostul director general, cu rang de secretar de stat, ar fi primit banii pentru a da aviz favorabil unui import de porumb furajer. La inceputul acestei saptamani, procurorii au solicitat, cu trei zile inainte de expirare, prelungirea mandatului de arestare cu inca 30 de zile. Tribunalul Bucuresti a fixat termen pentru marti, 22 iunie, iar avocatii au fost chemati telefonic si prin fax sa se prezinte. La data fixata, avocatul Ana Maria Mihalcescu din cadrul cabinetului Antonie Iorgovan a venit si, in loc sa-si apere clientul, a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, apoi a recuzat completul de judecata si a plecat. Asa ca instanta, dupa ce i-a respins cererile, s-a vazut obligata sa amane cauza pana a doua zi, pentru ca inculpatul nu avea avocat.

Prefera sanctiuni

A doua zi insa, aceeasi problema: avocata parca intrase in pamant. Tribunalul a cerut avocat din oficiu. Aparatorul desemnat de Baroul Bucuresti a refuzat sa-l asiste pe Reman spunand ca accepta mai degraba sa fie sanctionata de Barou, sustin procurorii. Instanta a fost obligata, pentru a doua oara, sa amane cauza pentru ziua urmatoare, la sfarsitul careia expira si mandatul lui Reman. Avocata Mihalcescu a fost amendata de instanta. In paralel, magistratii au incercat ca macar in ultimul moment sa gaseasca un avocat. Pe 24 iunie a venit un alt avocat din oficiu care, spun procurorii, a declarat ca are mandat sa ceara termen pentru studierea dosarului si ca i s-a interzis sa puna concluzii. Numai ca mandatul lui Reman expira la miezul noptii, deci cererea de amanare nu a putut fi admisa. Potrivit tiparului, aparatorul din oficiu a recuzat completul si a plecat, fiind imposibil de gasit. Din acel moment, cu toate insistentele, nici un avocat nu s-a mai prezentat sa-l apere pe Reman. La miezul noptii, fostul director a fost pus in libertate, fara ca prelungirea mandatului sau sa apuce judecata.

ANGAJAMENT

"Nu este prima data cand, profitand de imperfectiuni legislative si de interpretari abuzive ale normelor legale, s-a incercat si uneori s-a reusit prin aceleasi tertipuri punerea in libertate a unor inculpati cercetati pentru fapte grave de coruptie. Am propus astazi o serie de modificari ale Codului Penal" - Ioan Amarie, procuror general anticoruptie

×
Subiecte în articol: observator reman