x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pocora: Până la un verdict al instanţei, considerăm că Mircea Diaconu are dreptul să candideze la europarlamentare

Pocora: Până la un verdict al instanţei, considerăm că Mircea Diaconu are dreptul să candideze la europarlamentare

12 Mar 2014   •   15:12
Pocora: Până la un verdict al instanţei, considerăm că Mircea Diaconu are dreptul să candideze la europarlamentare

"Există o perioadă de contestații și se vor pronunța instituțiile abilitate. Dacă contestația va fi admisă vom acționa atunci în consecință la momentul respectiv. Până atunci considerăm că domnul Diaconu are dreptul să candideze și este un câștig pe lista PNL alături de ceilalți candidați", a afirmat miercuri, la Parlament, deputatul Cristina Pocora, într-o conferință de presă.

Liderul deputaților liberali George Scutaru a precizat că "PNL a făcut propunerea conștient fiind că pot exista contestări", dar că va respecta legea.

"Noi putem depune această listă. Ea poate fi contestată și sperăm cât mai repede instanțele abilitate, mă refer la pașii de contestare, să ne dea posibilitatea ca să vedem dacă o asemenea candidatură este legală sau nu. În momentul în care vom avea un verdict, bineînțeles că PNL va respecta legea și va retrage această candidatură. Dacă va exista o decizie (n.r. de retragere a unei candidaturi) va aparține Biroului Politic. Este o listă pe care noi o depunem. Dacă sunt persoane care sunt contestate, pe termenele legale care curg cu celeritate, vom vedea care îndeplinește procedurile legale și care nu. Vom opera toate schimbările legale respectând legea și hotărârea instanțelor abilitate", a adăugat Scutaru.Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat, marți, lista partidului pentru alegerile europarlamentare. Pe locurile considerate eligibile se află majoritatea actualilor europarlamentari ai partidului, alături de Mircea Diaconu și Mihai Țurcanu.

Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcție eligibilă de membru al Parlamentului European, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, precizează Agenția Națională de Integritate într-un comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

'Lui Mircea Diaconu i se aplică sancțiunea prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, și anume până la data de 19.06.2015: 'dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului [...] persoana eliberată sau destituită din funcție [...] sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică [...], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului''', precizează ANI.


×