x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Podoabe şi arme din perioada epocii fierului, descoperite pe traseul viitoarei autostrăzi Orăştie - Sibiu

Podoabe şi arme din perioada epocii fierului, descoperite pe traseul viitoarei autostrăzi Orăştie - Sibiu

22 Apr 2012   •   11:57
Podoabe şi arme din perioada epocii fierului, descoperite pe traseul viitoarei autostrăzi Orăştie - Sibiu

Descoperire arheologica exceptionala pe traseul viitoarei autostrazi Orastie - Sibiu, ce va face parte din coridorul 4 PAN European. Ministerul Transporturilor a anuntat ca la kilometrul 14 al autostrazii, care se afla in plin proces de constructie, a fost descoperit un depozit de piese de bronz si fier datand din perioada epocii fierului.

Este vorba despre aproximativ 200 de obiecte de bronz si fier, podoabe, arme si piese de harnasament, depuse intr-un vas ceramic, descoperite in cadrul sitului Tartaria 1 din in judetul Alba.

Depozitul de bronzuri a fost prelevat de specialistii Muzeului National de Istorie a Romaniei si a fost adus de urgenta la Bucuresti, pentru efectuarea conservarii primare si a restaurarii in laboratoarele de profil ale muzeului.

La finalizarea acestul proces, care va dura mai multe saptamani, muzeografii vor putea furniza detalii legate de datarea, natura si compozitia depozitului de bronzuri, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Agerpres.

Este pentru prima data cand un depozit de acest tip si datat in acesta epoca (sec. IX-VIII a. Chr.) a fost gasit in contextul unei cercetari arheologice.

In toamna anului 2011, pe acest tronson lucrarile de diagnostic arheologic au indicat existenta a 11 situri, iar incepand cu jumatatea lunii martie 2012 au demarat cercetarile in sase dintre acestea, fiind identificate vestigii arheologice datand din perioada preistorica (neolitic, epoca bronzului si epoca fierului), epoca romana si perioada medievala.

Incepand cu a doua jumatate a lunii martie 2012, in cadrul sitului nr. 7, situat intre km 14 + 100 - km 14 + 500, in raza administrativa a comunei Salistea, satul Tartaria, judetul Alba, cercetarile arheologice preventive au pus in evidenta o asezare datand din perioada epocii fierului.

×