x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Podul lui Traian prinde viaţă peste Dunăre

Podul lui Traian prinde viaţă peste Dunăre

20 Iul 2009   •   00:00

Podul lui Traian, construit între anii 103 - 105 d.Ch., peste Dunăre, de celebrul arhitect Apollodor din Damasc, va fi refăcut cu ajutorul unei holograme laser digitale.



Viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Mircea Grosu, a declarat că proiectul, propus spre finanţare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Serbia, în colaborare cu Primăria oraşului sârbesc Kladovo, va fi supus marţi aprobării consilierilor locali care vor stabili şi cota de co-finanţare. "Vom achiziţiona mai multe echipamente sofisticate, care, pe timpul nopţii, prin imagini tridimensionale, vor proiecta între ruinele portalurilor, situate în stânga şi dreapta Dunării, silueta podului care a fost abandonat şi distrus în preajma anului 170 d.Ch. de împăratul Marcus Aurelius, de teama năvălirilor barbare", a afirmat viceprimarul Grosu.

Holograma va fi "construită" după macheta podului, conservată în incinta Muzeului Regiunii "Porţilor de Fier" din Drobeta Turnu Severin. Podul - hologramă va avea o lungime reală, identică celei proiectate de Apollodor, de 1.600 metri, o lăţime de 14,55 metri şi înălţimea de 18,60 metri.

Podul a fost construit la cererea împăratului Traian, interesat să cucerească Dacia. "Construcţia a reprezentat o mărturie a puternicei civilizaţii materiale pe care Roma a exportat-o în spaţiul balcanic. Fără îndoială, de pod este legat şi destinul poporului român", a susţinut Grosu. Valoarea proiectului este evaluată la circa 3 milioane euro.

×
Subiecte în articol: observator