x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poftiţi în cele mai frumoase sate româneşti!

Poftiţi în cele mai frumoase sate româneşti!

de Carmen Anghel    |    29 Feb 2012   •   14:12

Iubitorii de turism, dar mai ales iubitorii acelui farmec rural aparte, care doar in Romania se mai gaseste, se pot orienta, de acum dupa ghidul 'Cele mai frumoase sate din Romania', editat de asociatia cu acelasi nume. Deocamdata sunt 61 de "cele mai frumoase sate'.

Ghidul a fost lansat astazi, la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, in prezenta a numerosi primari din satele prezentate, a delegatului Valonia-Bruxelles in Romania, Fabienne Reuter, si a reprezentantilor Ambasadei Frantei la Bucuresti. "A intra intr-un sat romanesc inseamna a intra in sufletul romanului. Toata inteligenta acestui proiect consta in faptul ca face ca traditiile, cultura si patrimoniul sa devina parghiile de dezvoltare durabila a satului si a regiunii.' a spus doamna Fabienne Reuter.

Ghidul este bilingv, roman-francez, iar presedintele asociatiei Nicolae Marghiol doreste ca pana la sfarsitul anului sa promoveze materialul si in alte doua limbi, engleza si germana, dorind sa ajute la promovarea turistica a Romaniei.

Satele frumoase au fost selectate dupa criterii precum: calitatea sitului - peisaj cultural, biodiversitate, natura nepoluata, accesibilitatea spre localitate; calitatea urbanistica - inserarea in situl geografic, omogenitatea ansamblului construit, calitatea arhitectonica (pastrarea stilului local, elemente valoroase (constructii clasabile, piese unicat), cultura locala -traditii, evenimente pastrate in viata satului, produse locale (alimentatie, imbracaminte) si asa mai departe.

'Dorim ca acest ghid sa fie o sursa de inspiratie pentru cei care vor sa descopere satul romanesc, traditiile si obiceiurile noastre. Am incercat sa gasim cele mai frumoase sate, comunitati reprezentative regiunilor etnogeografice, sate care, pe baza mostenirii culturale si materiale, pot fi promovate turistic', a mai spus Nicolae Marghiol.

Iata cateva din satele frumoase: Pietriceaua (Brebu) - Prahova, Polovragi - judetul Gorj, Rimetea - Alba, Carlibaba - Suceava, Gradistea - Calarasi, Doi Mai (Limanu) - Constanta, Sinca Noua - Brasov, Siriu - Arad, Belint - Timis, Mesesenii de Jos - Salaj, Copalnic Manastiur - Maramures, Taga – Cluj, Sambata de Sus - Brasov, Rasinari - Sibiu, Voslobeni - Harghita sau Saschiz – Mures.
Important de retinut: lista este deschisa.

×