x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pogea, amendat cu 20% din salariul brut pe economie pentru neacordarea sporurilor la ICCJ

Pogea, amendat cu 20% din salariul brut pe economie pentru neacordarea sporurilor la ICCJ

16 Iul 2009   •   00:00

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a fost amendat de Curtea de Apel Bucureşti cu 20% din salariul brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere, pentru neexecutarea sentinţei CAB care a anulat ordinul de suspendare a acordării sporului de 50 la sută pentru magistraţii instanţei supreme.

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte acţiunea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ICCJ) şi a aplicat ministrului Gheorghe Pogea o amendă de 20 la sută din salariul brut pe economie pentru neexecutarea sentinţei civile 2872 din 9 iulie, prin care s-a anulat ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) referitor la sistarea plăţii drepturilor de 50 la sută.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea instanţei supreme de a obliga MFP şi pe Pogea la plata unor despăgubiri. Soluţia poate fi atacată cu recurs în cinci zile.

Întrebat despre decizia instanţei, ministrul Gheorghe Pogea a răspuns: "Eu nu corespondez prin intermediul presei cu instanţa Curţii de Apel Bucureşti".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut instanţei de contencios administrativ şi fiscal sancţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a ministrului Gheorghe Pogea pentru neexecutarea unei hotărâri.

Actul administrativ de retragere a sporului de 50% pentru solicitare neuropsihică pentru magistraţi a declanşat, în urmă cu o săptămână, nemulţumirea magistraţilor din întreaga ţară. După două zile de întrerupere temporară a şedinţelor de judecată şi în condiţiile în care ministrul Justiţiei a subliniat public, de mai multe ori, că nu sunt fonduri pentru plata acestor sporuri, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au decis suspendarea şedinţelor de judecată, zilnic, pe durată nedeterminată, timp de câte trei ore.

Personalul juridic auxiliar din instanţe şi-a exprimat susţinerea pentru aceste acţiuni, cu întreruperea activităţii, timp de câte două ore, zilnic, tot pe durată nedeterminată.

Magistraţii au obţinut câştig de cauză, în primă instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, unde au atacat actul administrativ privind sporul. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că va ataca această decizie.

Instanţa supremă a obţinut, de asemenea, suspendarea actului administrativ emis de Finanţe, însă Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care ordonatorul de credite,ICCJ, să nu poate accesa linia de credite pentru salarii fără o verificare a Curţii de Conturi. 

Ministerul Finanţelor Publice a fost obligat de Curtea de Apel Bucureşti să plătească CSM 353.042 de lei , la o zi de la pronunţare, reprezentând drepturi salariale pentru magistraţi şi angajaţi.
Mediafax

×