x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pojarul, o epidemie care devine politica?

Pojarul, o epidemie care devine politica?

de Vladimir Ioan    |    01 Dec 2005   •   00:00
Pojarul, o epidemie care devine politica?

Ministrul Sanatatii a avut o tentativa de a arunca problema rujeolei pe spinarea guvernarii anterioare, pe baza unui raport ce a fost intocmit de-abia in 2004. Pe de alta parte, exista comunitati care trebuie mituite ca sa accepte vaccinarea

Directia de Sanatate Publica (DSP) sustine ca in 2001 se intocmise un studiu in care se anticipase izbucnirea pandemiei de rujeola. Desi raportul a fost intocmit cu bani de la UE si la acest studiu au participat institutiile decizionale care se ocupa de sanatatea publica, dosarul a ramas intr-un sertar, iar datele au ramas nefolosite.

"In anul 2001, DSP impreuna cu Institutul de Sanatate Publica (ISP) si DSP-urile judetene au intocmit un studiu amplu despre posibilitatea aparitiei unor epidemii. La acest studiu au participat foarte multi voluntari din randul populatiei, carora li s-au recolat probe de sange si li s-au facut analize. In urma cercetarii a rezultat ca 40% din populatia vaccinabila nu fusese imunizata contra rujeolei si s-a pronosticat ca la sfarsitul lui 2004, inceputul lui 2005 va izbucni aceasta epidemie", ne-a declarat doamna Rodica Costinea, directoarea DSP. Ministrul Sanatatii a fost informat de existenta acestui raport si a cerut o ancheta care sa descopere de ce nu au fost folosite datele si care sunt vinovatii.

Pe de alta parte, licitatia pentru achizitionarea vaccinurilor ar fi trebuit sa se desfasoare prin luna martie a.c. Pentru ca nu s-a prezentat decat un singur ofertant, licitatia a fost amanata pentru luna iulie. In august, cand trebuiau platite medicamentele, ISP nu a mai avut bani sa le achite, pentru ca cele 353 de miliarde fusesera cheltuite pe altceva, a mai spus doamna Rodica Costinea. Pe ce? Directoarea DSP nu vrea sa comenteze, pentru ca ministrul si-a trimis corpul de control acolo(?).

Cat de important este studiul mentionat mai sus si daca el contine intr-adevar previziunile de care aminteste doamna Costinea inca nu se stie. Asteptam sa fie facut public, ca o dovada ca nu este vorba doar de o manevra politica de doi bani de a arunca mata in curtea fostei guvernari.

DE GURA PRESEI. In urma conferintei de doua zile, care i-a reunit pe toti actorii importanti din sistemul sanitar, privitoare la epidemia de gripa si pojar s-a propus ca masura principala pentru evitarea unor noi epidemii scaderea varstei de vaccinare la 7 luni si nu la un an ca pana acum. Se stia de mult ca peste 50% din cazurile de imbolnavire apar la copii sub un. De ce de-abia acum s-au hotarat sa scada varsta de vaccinare? Probabil din cauza celor 2.600 de cazuri aparute din septembrie 2004 si pana azi. Sau probabil ca nu, ci au facut-o de gura presei care s-a intors din vacanta. In aprilie 2005 s-a intampla ce se intampla acum in judete precum Consanta, Teleorman, Tulcea, Ilfov si nu s-a sesizat prea multa lume la acea vreme. Era ocupata cu inundatiile. O alta dovada ca lucrurile se fac de ochii lumii este faptul ca tam-tam-ul pe care l-a facut ministrul era pe marginea pojarului si nu a pandemiei de gripa, care are un impact mult mai mare. In plus, parerile sunt impartite: e bine, nu e bine sa se faca vaccinarea la o varsta atat de frageda? Totusi, ministrul a aprobat ieri aceasta masura.

Epidemia de rujeola a mai lovit o data Romania si in anii ’97-’98, cand au fost inregistrate 26.000 de cazuri de imbolnavire, adica de vreo zece ori mai multe ca acum. S-a facut ceva? Probabil ca nu, daca studiul pomenit constata ca 40% din populatia receptiva nu fusese vaccinata.

Ceata groasa care sufoca sanatatea publica este intetita si de inconstienta unor comunitati, in special rroma. Ministerul Sanatatii nu a fost in stare pana acum sa incheie protocoale, fie cu Jandarmeria, fie cu Politia, si sa reuseasca sa vaccineze puradeii. Ba, mai mult, se propune sa fie indeplinite conditiile pe care le pun rromii ca sa se lase vaccinati. Adica sa li se dea bani, hrana, imbracaminte. Pe bani publici.

VINA, IN 2001 SAU 2004? Studiul pomenit de doamna Costinea a atras atentia ministrului care a dispus o ancheta pivind ignorarea rezultatelor acestuia. Dar acest studiu nu exista in 2001! Conform doamnei dr. Adriana Pistol, sefa Centrului de prevenire si control al bolilor transmisibile, in octombrie 2001 de-abia a fost recoltat sange de la voluntari. Probele au stat in "Cantacuzino" pana cand o comisie de la UE a acreditat ca laboratoarele institutului sunt conform normelor europene. Rezultatele preliminare au aparut tocmai in vara lui 2003, iar raportul final a sosit de la Londra in prima jumatate a lui 2004.

Doctorita Pistol spune ca ministrul a vorbit in necunostinta de cauza si ca, probabil, a fost prost informat "pentru ca se cauta un tap ispasitor. Noi nu avem putere de decizie, putem sa facem doar recomandari, pe care le-am si facut. Am tinut cont si de rezultatele finale ale studiului, rezultate care au venit de la Londra in prima jumatate a lui 2004".

Centrul a fost aratat cu degetul de ministrul Nicolaescu, gasit vinovat de criza si condamnat la desfiintare pentru ziua de luni, 28 noiembrie. Pana acum nu s-a transmis nici o dispozitie in acest sens.

STOCURILE DE VACCINURI
Exista doua declaratii contradictorii in privinta stocurilor de vaccinuri. Conf. dr. Streinu Cercel, directorul Institutului "Matei Bals": "Nu a fost vaccin, pentru ca nu s-au facut licitatii la timp". Ministrul Nicolaescu spune ca de fapt stocurile existau, dar autoritatile nu le-au folosit. Intr-adevar, existau stocuri la "Cantacuzino", dar institutul este un producator si cineva trebuia sa le cumpere de la ei. Dupa cum am mentionat, si achizitiile s-au facut cu intarziere. Prima licitatie, care a avut loc in martie a.c., a fost anulata pentru ca nu s-a prezentat decat un singur ofertant, iar cea de-a doua s-a organizat de-abia dupa cinci luni.
×
Subiecte în articol: observator ministrul