Secretarul general al UDMR, Kovács Péter, a atras atentia, intr-o nota postata pe un site de socializare, asupra prevederilor Legii partidelor politice, afirm~nd ca Partidul Civic Maghiar (PCM) nu a reusit sa obtina 50.000 de voturi nici la alegerile parlamentare din 2008, si nici la cele locale din 2012, motiv pentru care, conform Legii partidelor politice, procurorul general ar trebui sa initieze procedura de dizolvare a acestei formatiuni politice, relateaz` edi]ia online a cotidianului Nepszava, cit~nd o informa]ie a agen]iei de pres` ungare MTI.
Un articol-sperietoare
Kovács Péter a abordat si situatia mandatelor obtinute de PCM, mai exact, daca acestea vor fi invalidate daca PCM va fi dizolvat inainte de constituirea consiliilor locale. Ziarul de limba maghiara Krónika a mentionat ca Aricolul 7 din Legea partidelor politice, adoptata in 2003, prevede motivele si situatiile concrete care atrag dupa sine dizolvarea partidelor. Legea prevede, de exemplu, ca o formatiune politica poate fi considerata inactiva, daca la doua alegeri parlamentare consecutive nu a desemnat candidati – pe liste proprii sau in alianta cu alte partide - in cel putin in 18 circumscriptii electorale. Un partid poate fi eliminat de pe nomenclatorul formatiuniilor politice daca nu obtine la nivel national, la doua alegeri consecutive, fie ele locale sau parlamentare, cel putin 50.000 de voturi. Dizolvarea unei formatiuni politice poate fi solicitata de procurorul general, la Tribunalul Bucuresti, aceasta fiind instanta cu putere de decizie.
Istoric
La alegerile locale din 2008, PCM a depasit pragul electoral prevazut de lege, lista acestei formatiuni pentru consiliile locale fiind votata de 79.238 de alegatori, iar cea pentru consiliile judetene, de 84.620 de cetateni cu drept de vot.
In toamna anului 2008, la alegerile parlamentare, PCM nu a intrat in competitie, in timp ce la alegerile locale din acest an candidatii PCM au ob]inut 46.071 de voturi, iar cei pentru consiliile judetene au obtinut 36.671 de voturi. Presedintele PCM, Szász Jeno, a declarat pentru MTI ca, in ultimii 22 de ani, in Romania nu s-a pus problema dizolvarii niciunui partid, cu toate ca - dupa cunostintele sale - exista 32 de partide romanesti care nu indeplinesc criteriile impuse de lege. "Daca in cazul nostru vor fi aplicate prevederile respectivului articol din Legea partidelor politice, vor trebui dizolvate zeci de partide romanesti", a subliniat Szász Jeno, care a adaugat ca Legea partidelor politice a fost elaborata de marile formatiuni politice din Romania, in detrimentul partidelor mai mici, iar prevederile acestei legi contin unele inadvertente de ordin constitutional. "Se poate ca misiunea noastra este tocmai reformularea acestor paragrafe, nu numai in favoarea minoritatii maghiare, ci si in interesul majoritatii romanesti", a afirmat presedintele PCM, care a mentionat ca, daca va fi demarata procedura de dizolvare a partidului sau, in mod sigur se va adresa Curtii Constitutionale. Száz Jeno a mai aratat ca declaratia cu privire la dizolvarea PCM "reflecta doar sperantele lui Kovács Péter". Pe secretarul general al UDMR l-a luat gura pe dinainte; daca totusi procurorul general va initia pocedura de dizolvare a PCM, va fi foarte clar ca in spatele acestui demers se afla UDMR, a subliniat Szász Jeno, care a considerat ca fiind nedemn faptul ca UDMR ii reproseaza PCM tocmai faptul ca la alegerile parlamentare din 2008 nu a desemnat niciun candiat impotriva UDMR, pentru a nu periclita depasirea pragului electoral de 5%. "Aceasta ar fi recunostinta pe care o primim pentru gestul nostru", a spus liderul PCM, ad`ug~nd: "Nu ma tem ca PCM va fi dizolvat, dar ne vom apara in cazul unei asemenea tentative". (deak.istvan@jurnalul.ro)