x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia Animalelor iscă dezbateri aprinse în Senat

Poliţia Animalelor iscă dezbateri aprinse în Senat

03 Feb 2010   •   00:00
Poliţia Animalelor iscă dezbateri aprinse în Senat

O iniţiativă legislativă privind înfiinţarea Poliţiei Animalelor, aparţinând senatorului PD-L Iulian Urban, a generat dezbateri aprinse, astăzi, în plenul Senatului, proiectul fiind în cele din urmă retrimis la Comisia pentru agricultură.



Senatorii au discutat în contradictoriu asupra propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, stabilind în final ca iniţiativa legislativă să fie retrimisă la comisia sesizată pe fond, care propusese iniţial plenului respingerea ei, deoarece iniţiatorul nu menţionase sursele de finanţare.

Senatorul PD-L Iulian Urban a afirmat, în cadrul dezbaterilor, că peste 10 mii de oameni au fost muşcaţi de câinii fără stăpân în anul 2009 şi că propune înfiinţarea Poliţiei Animalelor pentru a proteja mai bine drepturile "prietenilor necuvântători".

Urban a spus că primarii din Bucureşti vor să rezolve problema acestor câini comunitari prin sterilizarea şi cazarea a nu mai puţin de 100.000 de exemplare, care s-ar afla în acest moment pe străzile din Bucureşti, într-un "megaadăpost" pentru câini. El a menţionat că această afacere ar urma să se ridice la cel puţin 100 de milioane de euro.

"În judeţul de unde provin (n.r. Ilfov) se deversează câinii fără stăpân care se adună de pe străzile din Bucureşti, Ilfovul este o groapă de gunoi a Bucureştiului din acest punct de vedere", a apreciat senatorul democrat-liberal, citat de Mediafax. Iulian Urban a arătat că în judeţul Ilfov există un adăpost pentru câini unde, pe lângă faptul că s-au cheltuit milioane de euro pentru achiziţionarea terenului, pe lângă faptul că se cheltuie 1.000 de euro pe an pentru întreţinerea fiecărui câine, acesta nu reuşeşte să facă faţă la mai mult de 500 de câini comunitari.

"Vă daţi seama că 100.000 de exemplare de câini nu ar putea încăpea în Casa Poporului", le-a spus el colegilor senatori.

La dezbateri, senatorul PD-L Orest Onofrei, care este şi medic veterinar, a declarat că acest subiect a produs "foarte gălăgioase pasiuni". El a amintit de "povestea" lui Octavian Paler potrivit căreia într-un oraş începuseră să fie sparte becurile de pe stradă, mai puţin cel de la primărie, astfel încât oamenii au fost nevoiţi să îşi ia câini care să îi păzească, câini pentru care era nevoie de dresor, dresor care era de fapt cel care spărsese becurile în oraş. "Exact aşa, cred eu, că stă povestea cu protecţia animalelor. Avem nevoie de gălăgie în jurul acestui subiect, pentru că sunt foarte mulţi câini fără stăpân şi aceşti câini trebuie apăraţi şi pentru ca să fie apăraţi trebuie foarte mulţi bani şi pentru că trebuie foarte mulţi bani trebuie să fie cineva care să şi cheltuiască şi cei care sunt doritori să cheltuiască fac toată această gălăgie", a opinat el.

Preşedintele de şedinţă, liberalul Teodor Meleşcanu, a remarcat, în cursul dezbaterilor, că sumele pe care le primesc anual persoanele cu handicap care nu au nicio sursă de venit sunt mai mici decât cele care revin câinilor comunitari. "Intervin lucruri care ar trebui să ne dea de gândit, câinii sunt comunitari, fără stăpân, copiii fără părinţi sunt ai străzii, poate ne gândim şi la aceste lucruri când analizăm propunerile legislative", a afirmat Meleşcanu.

Preşedintele Comisiei pentru agricultură Petre Daea (PSD) şi reprezentantul Guvernului au propus respingerea iniţiativei, cel din urmă afirmând că propunerea de respingere nu se datorează faptului că Executivul nu ar fi de acord să se înfiinţeze Poliţia Animalelor, ci pentru că proiectul nu precizează sursele de finanţare şi pentru că Guvernul are în pregtătire un proiect similar.

×
Subiecte în articol: observator