x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator POLIŢIA DE FRONTIERĂ / Focuri de armă în largul mării

POLIŢIA DE FRONTIERĂ / Focuri de armă în largul mării

de Mara Raducanu    |    04 Mar 2009   •   00:00

Comandantul  pescadorului turcesc reţinut  luni de poliţiştii de frontieră constănţeni este cercetat penal.



Focuri de armă în largul Mării Negre. Luni dimineaţă, în jurul orei 4:50 poliţiştii de frontieră au depistat la distanţa de 60 mile marine, în dreptul localităţii Mangalia, o navă de pescuit, pavilion Turcia, la bordul căreia au fost observate plase de pescuit.

Potrivit şefului Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, comisarul-şef Adrian Tobă, somat să oprească pentru control, vasul turcesc "Ames Sakir Reis" nu s-a supus şi şi-a continuat călătoria, echipajul refuzând ulterior să răspundă şi somaţiilor acustice şi optice. Pentru a-i determina să se oprească, poliţiştii au tras aproximativ 200 de cartuşe, însă nici un cetăţean turc nu a fost rănit. În cele din urmă, pescadorul a oprit motoarele, iar comandantul a permis controlul la bord. Poliţiştii de frontieră au descoperit sute de metri de plasă monofilament, interzisă pentru pescuit şi peste o tonă de calcan.

Comandantul este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de nedeţinere a autorizaţiei de pescuit pentru ambarcaţiuni şi deţinerea a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

PESCADOARELE TURCEŞTI, PROBLEMATICE
Acesta  nu este însă singurul caz cu care s-au confruntat poliţiştii de frontieră constănţeni în  primele luni ale lui 2009.

La data de 9 februarie, în baza unui plan de acţiune pentru combaterea braconajului, MAI 1104, din cadrul Grupului de Nave Constanţa, a descoperit în dreptul localităţii Midia o navă de pescuit, pavilion Turcia, la bordul căreia au fost observate unelte de pescuit. Deoarece pescadorul turcesc nu a oprit la semnalele radio şi la folosirea mijloacelor luminoase, poliţiştii  români au efectuat somaţii conform legii, ulterior executându-se  două serii de câte şase focuri cu armamentul din dotare.

La începutul lui februarie, oamenii legii efectuează un control pe uscat şi depistează un transport de peşte pentru care nu existau documente legale de provenienţă. După ce au verificat încărcătura, aceştia au descoperit în autovehiculul oprit pentru control 1.070 kg de peşte proaspăt, diferite specii.

×
Subiecte în articol: observator pescuit