x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia Locală îşi apără cavaleria: "Nu se pune problema unei lipse de cadru legal"

Poliţia Locală îşi apără cavaleria: "Nu se pune problema unei lipse de cadru legal"

21 Dec 2011   •   13:38
Poliţia Locală îşi apără cavaleria: "Nu se pune problema unei lipse de cadru legal"

Directorul general al Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, Ion Tincu, spune ca agentii calare ai institutiei actioneaza legal, urmand principiul gradatilor voluntari din Jandarmerie sau Armata si actionand ca agenti constatatori, potrivit ordonantei 2 din 2001.

"Agentul constatator este cel imputernicit, conform ordonantei 2, cu atributii limitate sa constate anumite fapte pentru ca are pregatirea necesara. Noi avem patrule mixte, avem agenti de politie locala care insotesc agentii. Agentii calare actioneaza in numele nostru pentru actiunile care depasesc capacitatea unui agent pedestru. Nu se pune problema unei lipse de cadru legal", a declarat Ion Tincu intr-o conferinta de presa organizata pentru a se clarifica statutul agentilor calare.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a desemnat o comisie speciala formata din cinci persoane care va analiza si va face verificari in cazul Politiei Locale, in urma sesizarilor privind externalizarea politiei calare. Problema semnalata este faptul ca agentii calare sunt angajatii unei firme private, insa poarta uniforma si insemnele Politiei Locale.

"Acest contract face parte din categoria serviciilor de siguranta publica. Este conform prevederilor ordonantei 34 privind achizitiile. Gradatii voluntari au dreptul de a purta uniforma, acest drept este acordat de institutia pentru care lucreaza prin contractul pe care l-au incheiat, pot purta uniforma si insemnele si au atributii limitate", a spus Ion Tincu.

"Decizia de a purta uniforme ale Politiei Locale imi apartine, am dat o decizie in acest sens si s-a asumat prin contract. Pentru orice mandat trebuie sa dai si mijlocul. Daca dai o reprezentare trebuie sa te reprezinte cu ceea ce inseamna portul uniformei si insemnele. Acest lucru se intampla si prin contractul pe care il face armata sau Jandarmeria cu gradatii proprii", a adaugat Tincu.

Acesta a mai precizat ca agentii calare nu au "calitatea de politist", ci doar "imputernicirea de a reprezenta institutia si cateva atributii limitate", cum ar fi aceea de a constata acte contraventionale. (D.R.)

×
Subiecte în articol: politia locala politia calare ion tincu