x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Politia Romana, repetenta

Politia Romana, repetenta

de Cristinel C. Popa    |    Alex Nedea    |    25 Oct 2005   •   00:00
Politia Romana, repetenta

Vlad Tudor, de 4 ani, a murit pentru ca politistii care-l cautau au trecut pe langa el. Mustafa Redivan, de 2 ani, a murit inghetat. Doar sase politistii au incercat sa-l gaseasca. Andreea Dodan, o fetita de 5 ani, a disparut acum trei luni. Ieri, politistii constanteni aveau aceleasi informatii ca si la inceputul anchetei: zero. La fel de bine isi fac treaba si politistii din Iasi, care de sapte zile nu au nici un indiciu in cazul disparitiei Larisei Chelaru, o fetita de numai 8 ani. De cate ori trebuie sa se repete povestea ca Politia Romana sa se dezmeticeasca?

In disparitiile de copii pe care le investigheaza, Politia Romana se invarte in jurul cozii. Fara sa muste nici un dumicat de experienta din cazurile deja sfarsite dramatic. Andreea Dodan si Larisa Chelaru sunt doi copii disparuti pe care oamenii n-au fost in stare sa-i gaseasca pana acum.

Sunt doar doi din cei aproape 300 de copii romani disparuti si inca negasiti. Chipuri si povestile celorlati, despre care nu s-a scris nici un rand, le puteti afla pe Larisa Chelaru are 8 ani si este din satul Lunca Cetatuii, judetul Iasi. A disparut de acasa marti, 18 octombrie, intre orele 12:00 si 16:00, imbracata sumar si desculta. Cheia de la apartament pe care fetita o purta la gat a fost gasita pe covor. Agrafele din par, pe care nu si le putea scoate singura, erau si ele aruncate prin casa. Pernele din dormitor - ravasite. Larisa nu a fost gasita nici acum, dupa o saptamana de cautari.

PROCEDURI. Pana acum, pentru esecurile inregistrate in gasirea copiilor disparuti, politistii dadeau vina pe procedurile interne, care nu le permiteau sa fie mai incisivi. Jurnalul National, in campania de presa pe care a demarat-o luna trecuta, a semnalat ineficienta regulamentelor interne ale politiei in astfel de situatii. Surse din Inspectoratul General de Politie ne-au informat ca, intre timp, procedurile au fost modificate. Ca nu mai e nevoie sa treaca 48 de ore de la semnalarea disparitiei unui minor pentru ca politia sa intervina, ca politia trateaza aceste cazuri, considerate deosebite, in functie de varsta celui aflat in pericol. Procedurile s-or fi schimbat, oamenii au ramas aceiasi...

In cazul Larisei Chelaru, operatinile de scotocire a imprejurimilor au inceput cu adevarat in a treia zi. Si asta desi, conform documentelor FBI, sansele de gasire a unui copil disparut scad cu 50% dupa trecerea unei singure ore de intarziere. Numarul fortelor de ordine implicate a crescut in timp. Nu s-a facut apel la voluntari, desi fiecare om in plus conteaza in astfel de imprejurari.

Si, cel mai grav din punctul nostru de vedere, nici acum, la o saptamana de la preluarea cazului, politistii din Iasi nu au nici un indiciu. Tot conform FBI, "clasificarea disparitiilor de copii, pe baza primelor indicii, este extrem de importanta, pentru ca poate accelera ancheta. Stabilirea rapida a unui plan de actiune eficient e necesara pentru gasirea in viata a copiilor", sustin expertii americani. Asta se intampla in America. Sa vedem ce se intampla la Iasi, in Lunca Cetatuii.

MARTI. Parintii Larisei isi dau seama de disparitia fetitei putin dupa ora 16:00. Incep sa o caute singuri, intreaba vecinii si rudele daca stiu ceva de ea. Cand vad ca nu o gasesc, anunta politia. Deja se inserase. In momentul in care a fost raportata disparitia, cei de la Inspectoratul Judetean de Politie incep "efectuarea verificarilor la domiciliu": discuta cu parintii, cerceteaza subsolurile si scarile blocurilor din zona (in satul Lunca Cetatuii sunt doar cateva astfel de imobile). Apoi, fiecare merge sa doarma la casa lui. Mai putin parintii, care continua sa o caute pe Andreea pe strazile din localitate. Toata ziua plouase si fusese frig.

MIERCURI. Sunt continuate cautarile numai pe raza localitatii Lunca Cetatuii. La operatiuni participa insa nu mai mult de 10 politisti de la IJP Iasi. De la domiciliul fetitei sunt luate amprente si cateva din obiectele micutei: un caiet si o pereche de pantofi. Anchetatorii solicita un desfasurator al convorbirilor telefonice din ziua disparitiei, pentru a afla daca nu cumva copila a primit vreun telefon suspect.

Parintii fac afise cu chipul Larisei, pe care le lipesc in Iasi (aflat la 5 km distanta de Lunca) si in autobuzele si microbuzele care fac legatura intre cele doua localitati.

JOI. IJP Iasi apeleaza, in sfarsit, la sprijinul Jandarmeriei: sunt adusi 60-70 de jandarmi cu ajutorul carora se incep operatiunile de cautare si scotocire in imprejurimile localitatii. Sunt verificate padurile si lanurile de porumb din apropiere, subsolurile si podurile blocurilor. E adus si un caine de urma care, desi dupa spusele politistilor, este "unul activ", nu reuseste sa reconstituie nici un probabil traseu al copilului. De altfel, inspectorul principal Madalin Taranu, purtatorul de cuvant al IJP Iasi, sustine ca eficacitatea cainelui de urma a fost mult diminuata de ploile care au cazut in primele zile de la disparitia fetitei.

VINERI. Vineri, 100 de politisti, jandarmi si pompieri scotocesc fiecare metru patrat din padurile, baltile si lacurile din apropiere de Lunca Cetatuiei. Sunt periate si dealurile invecinate localitatii. Politistii si jandarmii umbla la pas intr-un cerc cu un diametru de vreo 5 km. Se face apel la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care trimite in zona o echipa de pompieri pentru dragarea lacului Dumbrava, aflat in apropierea satului.

SAMBATA. Cercetarile sunt reluate si extinse. Se trece din nou prin subsolurile blocurilor si cei care participa la cautari iau in calcul varianta deversarii lacului Dumbrava, lucru imposibil din cauza volumului urias de apa. In a cincea zi de cautari, membrii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta recurg la un alt pas din "procedurile" in vigoare: invocarea Divinitatii: "Sa stiti ca numai cu ajutorul lui Dumnezeu poate fi gasita fata. Trebuie mers la preot sa-i deschida cartea", declara unul dintre cautatori. Dupa ore intregi de forfecat intinderile de apa, oamenii se retrag de pe teren.

DUMINICA. Cautarile incep din nou din Lunca Cetatuiei, iar cautatorii merg la pas, pana departe, inspre Iasi si in directia opusa, spre Grajduri. "Ne-am gandit sa folosim elicopterul de la SMURD, pentru cercetari de la inaltime, insa aparatul este la Brasov, pentru verificari, pentru cateva zile. Oricum este mai eficienta cautarea efectiva, pas cu pas, intrucat zona este plina de stufaris", precizeaza inspectorul principal Taranu. Fortele de ordine au extins cautarile in comuna Ciurea, de care apartine Lunca Cetatuii, in boxele blocurilor. Sunt interogatii locatarii, fara sa obtina nici o informatie utila in cautari.

LUNI. Echipele de cautatori se retrag de pe teren. In momentul de fata, politistii din Iasi continua investigatiile luand declaratii celor care ar fi putut sa o vada pe Larisa.

ASEMANARI
Intre cazul Larisei si cel al Andreei Dodan, fetita din Plopeni care a disparut acum 3 luni, exista cateva asemanari. Ambele copile au disparut de acasa dupa-amiaza, in timp ce nu erau supravegheate de parinti. In ziua in care au disparut fetitele a plouat si a fost furtuna, iar folosirea cainilor de urma a devenit ineficienta. In ciuda vremii potrivnice, si Andreea Dodan a disparut de acasa tot desculta. In ambele cazuri, operatiunile de cautare au fost numai pe timp de zi, haotice si fara nici o pista. Andreea Dodan este si acum cautata de politie. Momentan, anchetatorii investigheaza toate persoanele care au iesit din tara cu copii in intervalul de timp august-octombrie 2005. Totodata, politistii verifica inregistrarile de nastere din ultima vreme a tuturor parintilor care au declarat copiii cu intarziere, mergand pe varianta ca cineva ar fi rapit-o pe Andreea si ar incerca acum sa o declare fiica. Politistii de la Inspectoratul Judetean de Politie Constanta sunt presati in ancheta privind disparitia Andreei Dodan de catre autoritatile de la Bucuresti. Chestorul Danut Fatuloiu, seful Inspectoratului General de Politie se intereseaza saptamanal despre demersul cercetarilor. (Paula Anastasia Tudor)

"AM INTRERUPT CAUTARILE"
"Pana in momentul de fata n-avem ceva care sa ne duca spre o varianta mai plauzibila", sustine comisarul Dumitru Tarcanu, adjunctul sefului IJP Iasi, cel care coordoneaza operatiunilor de cautare in acest caz. El spune ca s-au intrerupt operatiunile de scotocire cu jandarmi "intrucat am epuizat zona. S-a cautat pe o arie de zeci de hectare de teren.
In momentul de fata se continua actiunea de audiere a persoanelor de pe raza judetului Iasi care pot oferi date in legatura cu cazul". Intrebat de ce cautarile nu s-au efectuat si pe timp de noapte, comisarul Tarcanu a precizat: "Cautarile la pas cu jandarmii s-au facut pana la lasarea serii pentru ca pe timp de zi e mai eficienta cautarea. Ce poti sa faci in desis noaptea? Asa am apreciat noi, ca zona pe care am facut-o e de maxim interes pentru noi. Am cautat simultan in padurile si in apele din imprejurimi".
Larisa Chelaru a fost data in urmarire generala si locala, dar comisarul Tarcanu nu stie sa spuna de cand...

VLAD
Ieri, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea au inceput audierea calugarilor de la manastirea tulceana Cocos, in cazul Vlad Tudor. Baiatul de 5 ani a disparut la 17 octombrie 2004 de langa manastire si a fost gasit sase zile mai tarziu, intr-o rapa pe langa care politistii trecusera, in operatiunile lor de scotocire. Gheorghe Popovici, procuror criminalist, a precizat ca in fata procurorilor se vor prezenta toate persoanele care ar putea da informatii referitoare la aceasta disparitie.
×