x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Politica popreşte dezbaterea confiscării.

Politica popreşte dezbaterea confiscării.

de Doru Cobuz    |    Dorian Cobuz    |    06 Iun 2011   •   16:36

O dezbatere tehnica privind bunele practici internationale in materie de confiscari s-a dovedit un prilej de atacuri politice din partea lui Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si fostul ministru al Justitiei, europarlamentarul Monica Macovei. Dezbaterea - finantata de ambasada americana si organizata de Societatea Academica din Romania -, ce a avut ca tema procedura judiciara a confiscarii bunurilor sau a banilor obtinuti pe cai ilegale, fie ca vorbim de criminalitate organizata, fie ca vorbim de coruptie, a fost bruiata de romani. Ping-pongul politic pe aceasta tema este condamnabil cu cat atat mai mult cu cat lipsa unor proceduri eficiente au exasperat partenerii externi.

Sorin Blejnar a reluat anuntul demararii activitatii unei structuri specializate in verificarea bogatilor din Top 300. Seful ANAF a tinut insa sa faca trimitere la cei care vor avea de suferit de pe urma existentei acestui departament si care ar acuza, evident "pe nedrept”, o actiune de presiune a politicului asupra unor zone de business. Argumentul lui Blejnar? "Sa fim seriosi!". Sorin Blejnar si-a propus de asemenea taxarea veniturilor nejustificabile, creand o bresa legala tocmai de contracarare a unei posibile actiuni ulterioare de confiscare.

Fostul ministru al Justitiei a invocat necesitatea scoaterii din Constitutie a prezumtiei caracterului licit al proprietatii. Prilejul a fost o excelenta ocazie pentru Monica Macovei pentru a afirma ca o astfel de prevedere nu exista in Constitutia nici unui alt stat, si de a indica vinovatii - politicienii care au redactat legea fundamentala a tarii in 1991. Monica Macovei a uitat insa sa spuna ca si colegii sai din partidul de guvernamant, Partidul Democrat Liberal (PDL), au ajutat la trecerea prin Parlament a noului Cod Penal cu "extirparea" din lege a notiunii de "confiscare extinsa" - respectiv masura de confiscare a bunurilor achizitionate din banii obtinuti din activitati ilegale."Confiscarea extinsa" a fost legiferata de Consiliul Uniunii Europene inca din 2006.

Preluand o sintagma lansata de Excelenta Sa, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, cu doar cateva zeci de minute mai devreme, Monica Macovei a insistat ca acel articol din Constitutie a devenit o adevarata "licenta pentru a fura".

Mark Gitenstein a invocat insa Drepturile Omului care se constituie intr-o piedica atunci cand sunt folosite pentru protectia unor averi obtinute ilicit. Acesta a aratat ca procedurile americane sunt "foarte agresive" in recuperarea oricaror daune sau in confiscarea averilor obtinute ilegal, o reforma care trebuie implementata si de Romania. Acesta a aratat ca, la 5 iunie, in SUA, in contul special creat se aflau aproximativ 4 miliarde de dolari, bani proveniti ca urmare a unor masuri de confiscare.

"Daca le confisti banii, criminalitatea devine mai putin atractiva", l-a completat pe reprezentantul american Peter Thomas, consilier politic al Ambasadei Marii Britanii. Frederic Tillet, magistrat francez si consilier al Ministerului Justitiei din Romania, a insistat sa arate ca anumite tari, cum este si Romania, au problema de "mentalitate institutionala". Este nevoie de o adevarata "reforma culturala" pentru a-i convinge pe magistrati sa actioneze hotarati in sensul luarii masurilor propririi si confiscarii averilor obtinute din activitati ilegale, a sustinut acesta.

×