x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Politicienii români se se reconecteze la realitate!”

"Politicienii români se se reconecteze la realitate!”

de Marina Constantinoiu    |    17 Ian 2012   •   15:24
"Politicienii români se se reconecteze la realitate!”

Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate, titreaza cotidianul britanic The Guardian, care atrage atentia ca solicitarile protestatarilor din orasele Romaniei sunt politice si necesita raspunsuri politice serioase.

Articolul publicat in ziarul britanic se constituie intr-o analiza pertinenta a Romaniei actuale, fiind, de departe, unul dintre cele mai documentate texte aparute pe tema protestelor de la Bucuresti si din alte orase ale tarii.

"Saptamana trecuta, proiectul de lege privind reformarea sistemului de sanatate a declansat demisia lui Raed Arafat, un oficial de rang inalt extrem de popular, ceea ce a declansat o serie de proteste care rapid s-a transformat in proteste la adresa regimului in sine. Multe spitale din Romania ar putea fi considerate anticamere ale mortii, dar el a fondat sistemul de interventie de urgenta, unul dintre putinele lucruri pe care multi dintre romani le considera ca functionand asa cum trebuie. Pentru ca literalmente salveaza vieti', observa autorul articolului. Pentru el, interventia telefonica agitata si aroganta a presedintelui tarii, Traian Basescu, in timpul unui talk-show televizat, in care l-a acuzat pe Arafat ca are vederi de stanga, a fost scanteia pentru valul de sustinere nationala pentru medicul fondator al SMURD. "O tara apatica din punct de vedere politic, Romania, tara de obicei a lipsei de proteste, a redescoperit peste noapte gustul pentru demonstratiile de strada', comenteaza autorul articolului.

Autorul observa ca presedintele Basescu a cedat in fata opozitiei exprimate in strada, cerand retragerea proiectului de lege a sanatatii, dar tot n-a renuntat la incredibila lui aroganta, spunandu-le romanilor:'Inteleg ca foarte multi romani sunt multumiti de actualul sistem de sanatate'. Prin urmare, protestele au continuat, aratand o scindare fatisa intre clasa politica a tarii si oamenii din strada. "Demisia lui Arafat a fost doar scanteia care sa permita mobilizarea politica', comenteaza autorul.'Pentru prima oara dupa manifestatiile din anii 90, Piata Universitatii din Bucuresti a redevenit locul geometric al manifestarii criticii venite din partea strazii', spune autorul articolului, care nu neglijeaza totala absenta din spatiul public a presedintelui tarii de la inceputul protestelor pana in prezent. "Singurii reprezentanti mai vizibili ai autoritatii au fost jandarmii, ceea ce ar putea indica faptul ca este o chestiune mai degraba de lege si ordine. Aparenta deturnare violenta a protestelor de catre huligani se potriveste perfect acestei abordari. Protestele au devenit intr-adevar violente, dar violenta nu a fost in mod necesar prerogativa protestatarilor. Jandarmii au fost excesiv de brutali, iar postarile de pe Youtube o arata', mai comenteaza autorul.

"Cererile protestatarilor romani sunt politice, iar solicitarile politice au nevoie de raspunsuri politice. Daca autoritatile se incapataneaza sa continue sa se comporte ca si cand n-ar fi vorba despre asta, <>, cum a caracterizat ministrul de Externe Teodor Baconschi protestatarii, s-ar putea sa-i forteze pe politicienii romani sa dea socoteala electoratului lor', conchide autorul articolului.

×