x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţist maestru al sportului, implicat în gruparea de traficanţi Gunoierii

Poliţist maestru al sportului, implicat în gruparea de traficanţi Gunoierii

27 Apr 2010   •   00:00

Poliţistul de la Secţia 3, Bogdan Butnariu - arestat pentru trafic cu heroină, alături de membri ai grupării de traficanţi Gunoierii - este un fost poloist al clubului Dinamo, el figurând pe lista maeştrilor ai sportului a Federaţiei Române de Polo.

Poliţia Română precizează că fostul poloist Bogdan Butnariu - care este recidivist, fiind condamnat la patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru tâlhărie - a fost reţinut, luni, pentru trafic de droguri de risc şi de mare risc, el făcând parte dintr-o reţea de 24 de bucureşteni care, în perioada februarie - martie, a traficat heroină şi metadonă în Bucureşti, în special în zona Gării de Nord şi cartierele Griviţa şi Bucureştii Noi.

Liderul reţelei este Nicu Iancu, zis "Nicu Gunoieru", care în octombrie 2009 a fost deferit justiţiei, alături de 28 de persoane, de către procurorii DIICOT, într-un alt dosar pe trafic de droguri. El şi alţi inculpaţi au fost eliberaţi din arest preventiv după două luni, judecătorul apreciind că ei pot fi judecaţi în stare de libertate.

Din gruparea celor 24 de bucureşteni reţinuţi pe parcursul acestei luni, 15 sunt deja arestaţi preventiv, printre care şi Butnariu, ei fiind cercetaţi pentru trafic de droguri.

În timpul percheziţiilor efectuate la domiciliile acestora, poliţiştii au identificat o sută de grame de heroină, 454 de comprimate de metadonă, diferite sume de bani care proveneau din traficul de droguri, precum şi materiale folosite la porţionarea, ambalarea şi consumul drogurilor.

Timp de aproximativ patru luni, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog şi Biroul Antidrog Sector 1, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), au monitorizat activitatea acestei reţele, considerată una dintre cele mai importante reţele de traficanţi de droguri care distribuia heroină pe raza sectoarelor 1 şi 6 din Capitală.

"Astfel, în cauză a fost probată activitatea infracţională a 24 de persoane, cu vârste cuprinse între 24 şi 48 de ani, toţi din Bucureşti. O primă parte a operaţiunii a fost finalizată în dimineaţa de 21 aprilie, când poliţiştii antidrog, în baza autorizaţiilor de percheziţie obţinute de la Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale «Vlad Ţepeş» a Jandarmeriei, au efectuat 12 percheziţii la domiciliile şi reşedinţele suspecţilor din municipiul Bucureşti, ocazie cu care cei în cauză au fost conduşi pentru audieri la sediile DIICOT- Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Bucureşti", arată, într-un comunicat de marţi, Poliţia Română.

Anchetatorii au ridicat o sută de grame de heroină, 274 de comprimate de metadonă, 2.980 de lei şi 1.175 de euro.

A doua parte a operaţiunii a fost desfăşurată marţi dimineaţa, când poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti -Serviciul Antidrog, sprijiniţi de luptătorii SIAS, în baza autorizaţiilor obţinute de la Tribunalul Bucureşti, au efectuat alte două percheziţii simultane la domiciliile a doi suspecţi, fraţi.

Astfel, au fost descoperite şi ridicate pentru cercetări 180 de comprimate de metadonă, 400 de lei - despre care, de asemenea, se deţin date că proveneau din traficul de droguri, două telefoane şi două cartele SIM.

În prezent, 15 suspecţi sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar restul în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Poliţiştii BCCO Bucureşti - Serviciul Antidrog, sub coordonarea procurorilor DIICOT, continuă activităţile specifice în cauză.

În octombrie 2009, într-un dosar separat, procurorii DIICOT au trimis în judecată 29 de persoane care traficau droguri în zona Gării de Nord din Bucureşti. Membrii reţelei controlau activităţile de trafic de droguri în zona Gării de Nord, ei fiind organizaţi în grupul "Soare", alcătuit din Adrian Valentin Soare şi concubina acestuia Dorina Iancu, şi grupul "Gunoierii" din care fac parte Nicu Iancu, zis "Nicu Gunoieru" şi concubina acestuia, Florica Dincă zisă "Butu".

Potrivit anchetatorilor, Dorina Iancu este sora lui Nicu Iancu, ambele familii locuind în zona Gării de Nord, unde au desfăşurat o activitate intensă de distribuţie a heroinei pe străzile adiacente, mai precis perimetrul demarcat de străzile Lipova, Cameliei, Berzei, Buzeşti şi Calea Griviţei.

Anchetatorii susţin că Adrian Valentin Soare se aprovizionează cu heroină de la Romeo Nae, care, la rândul său, primea drogurile de cetăţeanul bulgar Sevdanilov Stanislav Stamenov.

Astfel, în urma unei acţiuni organizate la Giurgiu, în 19 iunie 2009, au fost confiscate două kilograme de heroină aduse de Sevdanilov Stanislav Stamenov, implicat în reţea cu un alt conaţional.

Procurorii au stabilit că cetăţenii bulgari au făcut şase sau şapte tranzacţii de acest gen, fiecare având ca obiect cantitatea de două kilograme de heroină la preţul de 14.000 de euro pentru un kilogram.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat că Poliţia Municipiului Bucureşti a început cercetările privindu-l pe Bogdan Butnariu (33 de ani) încă din luna aprilie, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, după ce bărbatul fusese transferat de la Clubul Dinamo, unde activase ca sportiv.

Butnariu a obţinut, la sfârşitul anului 2009, calificativ inferior în ceea ce priveşte activitatea sa în poliţie, a menţionat Ciocan.

Bărbatul a mai primit o condamnare cu suspendare în 2007, când a furat produse dintr-un supermarket. La acel moment, şeful său de la Dinamo a decis menţinerea sa în funcţie, după care Butnariu a fost transferat la Poliţia Capitalei.

Pe de altă parte, Butnariu a fost implicat într-un accident rutier, în 2000, când a intrat cu autoturismul BMW într-un din parapet al Podului Grand din Bucureşti, după ce a piedut controlul volanului din cauza vitezei excesive. Butnariu se afla cu alţi doi poloişti în maşină.

×
Subiecte în articol: observator