x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţiştii harghiteni au anihilat două grupări infracţionale periculoase

Poliţiştii harghiteni au anihilat două grupări infracţionale periculoase

de Claudiu Sere    |    22 Oct 2008   •   00:00
Poliţiştii harghiteni au anihilat două grupări infracţionale periculoase

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (CCO) Harghita, împreună cu procurorii DIICOT Harghita, au reuşit anihilarea a două grupuri infracţionale, specializate în  plasarea de bancote de 100 şi 500 RON contrafăcute, precum şi a a unuia "specializat” în trafic de carne vie.



Primul grup este format din trei tineri din judeţul Braşov, cel de-al doilea find format din patru tineri care pe lângă traficul de persoane se mai îndeletniceau şi cu furturile din locuinţe, mai ales cele aflate în construcţie, şi case de vacanţă, precum şi cu întocmirea de acte contrafăcute necesare obţinerii de credite bancare. În ambele cazuri, membrii celor două clanuri sunt recidivişti.

Banii falşi
În cursul lunii septembrie lucrătorii de poliţie din cadrul IPJ Harghita, serviciul CCO, au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, Miercurea Ciuc, au fost plasate două bancnote de 500 RON care prezentau elemente clare de contrafacere. Astfel, P.S. de 34 de ani, P.I. de 23 ani şi  Z.I. de 28 ani, toţi din Braşov s-au deplasat în două localuri publice, restaurantul Jupânul şi barul Hellos, unde după ce au făcut o mică consumaţie au achitat nota de plată cu cele două bancnote false de 500 RON. Cei trei au fost prinşi de către o patrulă a poliţiei Odorheiul Secuiesc care, orpind în trafic autoturismul cu care aceştia se deplasau, au constatat că persoanele corespund descrierii făcute de ofiţerii serviciului CCO, reţinându-i până la sosirea echipei de la Miercurea Ciuc.

În urma percheziţiilor corporale, precum şi a autoturismului s-au găsit 9 bancnote false (7 de 500 RON, din care 4 aveau seria 0589D0045094 şi 3 cu seria 054C0131323, şi 2 de 100 RON avînd aceeaşi serie: 078B2604619). Asupra celor trei s-a găsit suma de 5504 RON îfără elemente de contrafacere, sumă ce pare a proveni din plsarea altor bancnote false. Cele două bancnote false de 100 RON au aceeaşi serie cu alte bancnote false puse în circulaţie şi descoperite pe raza municipiului Timişoara, unde reţeaua a fost anihilată. Cei trei riscă ani grei de puşcărie, pedeapsa maximă ajungând la 15 ani.

Trafic de persoane, furturi şi falsuri în acte
Tot în cursul lunii septembrie poliţiştii harghiteni se poat lăuda şi cu anihilarea uni grup de infractori de această dată de pe raza  judeţului Harghita. Astfel capul reţelei, Borş Costel de 38 ani din oraşul Bălan a fost reţinut împreună cu T.F.S.M., din Gheorgheni, în timp ce se pregăteau de a mai da încă o spargere. Cei doi se  deplasau pe timpul nopţii cu autoturisme închiriate şi se aflau de mai multă vreme în atenţia poliţiştilor pentru presupuse furturi din locuinte. In momentul reţinerii în maşina celor trei au fost găsite un cleşte tip "gură de lup”, mănuşi de cauciuc, încălţăminte sport, lanternă şi un briceag, obiecte folosite de aceştia la spargerea de locuinţe. Tot cu ocazia percheziţiei s-au găsit şi documente false necesare obţinerii de împrumuturi bancare.

Pe numele lui Borş Costel s-a mai reţinut şi infracţiunea de trafic de persoane. Astfel, acesta este acuzat că în perioada martie – septembrie 2008 a racolat mai multe tinere, sub pretextul că vor fi angajate în diferite localuri din Spania, pe care le-a trimis la "produs” în Spania, unde ţinea legătura cu PM, de 37 ani, originar din Bălan.

De asemenea, Borş este acuzat că ar fi flasificat împreună cu un administrator al unei societăţi comerciale, B.Z. de 26 ani, din Bălan, mai multe documente necesare obţinerii de credite bancare. Cei patru riscă pedepse cuprinse între 3 şi 15 ani.




 

×
Subiecte în articol: observator două