Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" protestează faţă de anularea pensiilor speciale şi ameninţă cu proteste dacă se recurge la concediu fără plată.
Ei se alătură astfel Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual care a anunţat că de luni oamenii legii îşi vor limita activitatea la 75 la sută, pentru că sunt plătiţi doar 75 la sută.
Sindicatul "Pro Lex" a recomandat ieri membrilor săi să nu mai efectueze ore suplimentare, fără dispoziţia scrisă a şefului unităţii, şi să nu mai contribuie financiar la acoperirea deficitului de logistică a structurii de poliţie la care sunt angajaţi şi ameninţă cu proteste dacă se recurge la concediu fără plată. Efectele acestor măsuri vor fi vizibile, deoarece poliţiştii lucrează şi 200 de ore suplimentare lunar şi contribuie cu importante sume de bani din salariu pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, se arată într-un comunicat al Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex".
La baza acestui protest fără precedent stau nu doar reducerile salariale şi lipsa resurselor, ci şi noile grile de salarizare cuprinse în proiectul Legii unitare. Vasile Blaga, ministrul de Interne, a declarat ieri, la lansarea Biroului naţional SIRENE, referindu-se la datele privind bugetul MAI cuprinse în Strategia fiscală 2011-2013, că bugetul real al ministerului nu va scădea, pentru că unele cheltuieli de personal vor fi preluate de Ministerul Muncii. Vasile Blaga a precizat că, începând de anul viitor, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) nu va mai plăti CAS, iar Ministerul Muncii va prelua o parte din cheltuielile de personal.
Sindicatul "Pro Lex" susţine totodată că se face o nedreptate prin anularea pensiilor speciale ale poliţiştilor, legea specială fiind pentru a compensa condiţiile de muncă deosebite, care duc la o uzură fizică şi psihică mai mare decât în cazul altor categorii de angajaţi. De altfel, studiile arată că speranţa de viaţă a poliţistului român este de 62,5 ani, mult mai mică decât a celor care lucrează în alte domenii. "Pro Lex" a solicitat sprijin la Consiliul European al Sindicatelor din Poliţie pentru a se reveni la pensiile speciale.
În urma adoptării de miercuri a proiectului legii pensiilor de Camera Deputaţilor, s-a mai stabilit integrarea în sistemul unitar de pensii a cadrelor militare în activitate, a poliţiştilor şi a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Camera Deputaţilor este forul decizional. După adoptare, actul normativ urmează să fie transmis preşedintelui spre promulgare.
Citește pe Antena3.ro