x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descoperire cutremurătoare a oamenilor de știință: OCEANELE de PLASTIC

Descoperire cutremurătoare a oamenilor de știință: OCEANELE de PLASTIC

04 Iul 2014   •   16:09
Descoperire cutremurătoare a oamenilor de știință: OCEANELE de PLASTIC

Datele adunate de o expediție spaniolă condusă de cercetătorul Andres Cozar, de la Universitatea din Cadiz, au condus oamenii de știință la o concluzie șocantă: 88% din suprafața oceanelor este acoperită de fragmente din plastic. În cursul expediției în jurul lumii, care a pornit în 2010, au fost adunate peste 3.000 de mostre de microplastic - fragmente minuscule provenite din obiecte de plastic fărâmițate în urma expunerii la soare, care pot rezista sute de ani.

Majoritatea "prafului" de plastic o formează polietilena și polipropilena de la pungi, tacâmuri de unică folosință, jucării sau recipiente pentru băuturi. Acestea ajung în oceane aduse de apele pluviale, inundații sau pur și simplu aruncate de oameni.

Cercetătorii estimează că între 10.000 și 40.000 de tone de plastic plutesc acum la suprafața oceanelor. Rezultatul i-a surprins, pentru că din calculele lor ar fi trebuit să ajungă la o cantitate mult mai mare, de circa un milion de tone. Eroare grosolană de calcul? Se pare că nu.

"Ceea ce ne deranjează este că nu putem explica unde ar fi putut să dispară 99% din cantitate", spune oceanograful Carlos Duarte, de la Universitatea Western Australia. Singura ipoteză care stă în picioare i-a zguduit și pe oamenii de știință care au formulat-o: "Plasticul care lipsește trebuie să fi fost înghițit de pești. Această posibilitate este... este cea mai probabilă", a spus Duarte.

Oamenii de știință australieni sunt îngrijorați că peştele care a mâncat sute de mii de tone de plastic vă ajunge să fie la rândul lui mâncat de oameni.

×
Subiecte în articol: poluare oceane plastic pesti