x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poluare periculoasă cu benzen în România

Poluare periculoasă cu benzen în România

30 Mar 2011   •   11:04
Poluare periculoasă cu benzen în România
158849-.jpgNivelurile raportate sunt, în unele zone, de peste şapte ori mai mari decât maximele admise în Uniunea Europeană. Benzenul este un compus chimic cancerigen care poate provoca leucemia şi poate afecta sistemul nervos central. Cel mai afectat este judeţul Constanţa.

Potrivit specialiştilor, poluarea cu benzen este provocată de trafic. Substanţa se eliberează în atmosferă odată cu evaporarea combustibilului.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului arată că cele mai afectate judeţe sunt cele din vestul şi sud-estul ţării. Cele mai mari concentraţii orare de benzen în aer au fost raportate în judeţul Constanţa, aproape 33 micrograme pe metru cub, de peste şapte ori peste limita maximă admisă. În Maramureş, concentraţia de benzen din aer este mai mare de patru ori decât limita admisă, în Prahova de peste trei ori.

Concentraţii de benzen peste limita maximă admisă au fost înregistrate şi în judeţele Alba, Arad, Bihor sau Mehedinţi, anunţă realitatea.net. Judeţele Caraş-Severin şi Maramureş ocupă primele locuri în ţară în ceea ce priveşte continuitatea nivelurilor ridicate de benzen, emisiile păstrându-se la un nivel ridicat pe durata întregii zile.

O directivă din anul 2000 a Comisiei Europene stabileşte concentraţia maximă de benzen în aer la 5 micrograme pe metru cub de aer. Ţările membre aveau obligativitatea să reducă până aproape de zero concentraţia de benzen în aer până la data de 1 ianuarie 2010.

×