x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poluează căt 20.000 de maşini

Poluează căt 20.000 de maşini

de Alexandru Nastase    |    11 Dec 2007   •   00:00
Poluează căt 20.000 de maşini
Sursa foto: JEWEL SAMAD/

Deplasarea la conferinţa privind schimbările climatice de la Bali a oficialilor guvernamentali şi a activiştilor de mediu produce aceeaşi cantitate de gaze cu efect de seră căt 20.000 de maşini intr-un an. Se estimează că fiecare delegaţie in parte care va merge in insula indoneziană, situată la 950 de kilometri de Jakarta, va produce 4,07 tone de dioxid de carbon.


Deplasarea la conferinţa privind schimbările climatice de la Bali a oficialilor guvernamentali şi a activiştilor de mediu produce aceeaşi cantitate de gaze cu efect de seră căt 20.000 de maşini intr-un an. Se estimează că fiecare delegaţie in parte care va merge in insula indoneziană, situată la 950 de kilometri de Jakarta, va produce 4,07 tone de dioxid de carbon.


Fiecare din cele 187 de ţări care şi-au anunţat participarea la summit-ul de două săptămăni de la Bali au declarat că vor "anihila" efectele poluării pe care deplasarea lor o va produce prin aceea că vor planta copaci sau vor cumpăra credite pentru emisii. Experţii in schimbări climatice spun că aceste acţiuni sunt doar simbolice şi nu vor contribui cu nimic la incetinirea procesului de incălzire globală. "Este foarte greu pentru omul obişnuit să inţeleagă faptul că aceste delegaţii să vorbească despre reducerea emisiilor, cănd simpla lor deplasare la Bali cauzează o cantitate atăt de mare de gaze cu efect de seră", a declarat, pentru Bloomberg, Artur Runge-Metzger, şeful Departamentului de Strategie Climatică de la Comisia Europeană.


Totalul de 40.700 tone de gaze cu efect de seră ce vor fi eliberate in atmosferă in timpul summit-ului echivalează cu cantitatea emisiilor pe care 20.350 de maşini le eliberează intr-un an, dacă fiecare parcurge 12.000 de kilometri. Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră "responsabil" pentru incălzirea climei de pe Terra. La răndul ei, incălzirea este cauza creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, precum şi a creşterii riscului de secetă şi inundaţii. Datele ştiinţifice pe această temă au fost prezentate săptămăna trecută, chiar la summit-ul de la Bali. Scopul intălnirii internaţionale din Indonezia este ajungerea la o inţelege la nivel mondial prin care emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse, după ce actualul acord - Protocolul de la Kyoto - va expira in 2012.


AER CONDIŢIONAT. Organizatorul summit-ului, Convenţia ONU pentru Schimbările Climatice, nu le-a oferit invitaţilor cazare in insula indoneziană. Cei aproximativ 10.000 de participanţi la intălnire şi-au organizat singuri excursia in Bali. Majoritatea a optat pentru camere de hotel cu aer condiţionat, situate in complexuri hoteliere tropicale scumpe.

In Indonezia se vor planta, in perioada de după summit, 79 de milioane de copaci, pomi care ar trebui să "anihileze" emisiile de gaze cu efect de seră care vor fi emise in atmosferă pe perioada conferinţei. Declaraţia aparţine lui Emil Salim, şeful delegaţiei indoneziene. "Trebuie să vedem unde vor fi plantaţi aceşti copaci, ca să fim siguri că ei nu vor fi tăiaţi pănă cănd vor ajunge la maturitate şi vor reuşi să asimileze o cantitate maximă de dioxid de carbon", a spus Salim. Autorităţile de la Jakarta caută soluţii pentru a diminua şi cantitatea de deşeuri care vor fi produse pănă la 14 decembrie. Alte state au optat pentru soluţii alternative.


NOTÃ... DISCORDANTÃ.... Delegaţia Marii Britanii, de exemplu, care numără 40 de persoane, va neutraliza gazele cu efect de seră produse prin achiziţionarea de certificate de emisii. Banii care vor fi folosiţi provin din fondurile guvernamentale ale executivului de la Londra. Insuşi comisarul european pentru mediu, grecul Stavros Dimas, şi echipa sa vor apela la acest sistem de credite. Purtătorul său de cuvănt Barbara Helfferich a precizat că fiecare membru al delegaţiei care il insoţeşte pe Stavros Dimas va suporta din propriul buzunar certificatul de emisie. Helfferich a precizat că va plăti aproximativ 90 de euro. Notă discordantă face şi de această dată delegaţia americană. Reprezentanţii Statelor Unite au declarat că nu vor cumpăra certificate de emisie şi nici nu vor planta copaci, in schimb, din salariu lor, se va reţine, ca in fiecare lună, impozite, parte din aceşti bani ducăndu-se pe dezvoltarea unor noi tehnologii, mai puţin poluante, şi care vor duce automat la eliminarea acestor certificate de emisii. Organizaţia ecologistă WWF apelează de asemenea la credite, cantitatea de gaze cu efect de seră produsă de deplasarea celor 80 de membri WWF echivalănd cu emisiile produse timp de jumătate de oră de o centrală pe cărbuni de 600 megawaţi.


Cowboy-ii carbonului

Sistemul creditelor de carbon are insă şi lipsurile lui, susţin căteva organizaţii ecologiste. Delagaţii la summit care optează pentru credite trebuie să ştie ce cumpără, intrucăt unele dintre companiile care comercializează astfel de tichete sunt asemeni "cowboy-ilor". Mark Meyrick, de la EDF Trading, spune că multe companii calculează cantităţi diferite de carbon pentru zborurile pe aceleaşi distanţe, doar pentru a obţine profit. "Din păcate, incă este neclar ce cumperi şi cum este calculat preţul in momentul cănd cineva iţi oferă un astfel de document. Vănzătorii nu-şi strică firma cănd oferă preţuri diferite pentru un zbor Tokyo - Jakarta, de exemplu, chit că un britanic plăteşte dublu faţă de un african", spune Meyrick. Organizaţia Naţiunilor Unite spune că incearcă de mai mulţi ani să reglementeze această problemă, dar incă nu a reuşit.

×
Subiecte în articol: verde! seră efect ser