x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pomană lui Constanda

Pomană lui Constanda

de Monica Andrei Capatos    |    03 Mar 2008   •   00:00
Pomană lui Constanda

5.813.742 de euro pentru 39 de apartamente, o grådiniŢå Şi douå clinici
Atunci când vine vorba despre omul de afaceri Costică Constanda, preţurile pe piaţa imobiliară de lux scad brusc la jumătate. El trebuie să plătească Primăriei Capitalei doar 5.813.742 de euro în schimbul a 28.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei, în timp ce primeşte aceeaşi suprafaţă în Satul Francez, dar şi 39 de apartamente de lux, o grădiniţă, două clinici medicale. Mai mult, el vrea să obţină şi  17 milioane de euro din banii bucureştenilor,  daune morale pentru că nu şi-a putut începe construcţia în Parcul Bordei.



Evaluarea vilelor de lux din Satul Francez a fost finalizată. Costică Constanda trebuie să plătească Primăriei Capitalei 5.813.742 de euro în schimbul a 28.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei, în timp ce primeşte aceeaşi suprafaţă în Satul Francez, dar şi 39 de apartamente de lux, o grădiniţă, două clinici medicale şi câteva anexe. În plus, mai ră-mâne şi cu 5.000 mp în Bordei.


Controversatul schimb de terenuri dintre Costică Constanda şi Primăria Capitalei, respectiv o parte din Parcul Bordei şi Satul Francez, nu s-a concretizat, fiind aprobată doar o convenţie care a fost votată aproape în unanimitate de consilierii generali. Pe parcurs însă, lucrurile s-au precipitat. Chiar dacă acest schimb îl favorizează clar pe Constanda, cel care va rămâne, dacă înţelegerea va fi dusă până la capăt, atât cu 28.000 de metri pătraţi în Satul Francez, cât şi cu 5.000 mp de teren în Parcul Bordei, zona verde nefiind astfel redată în totalitatea bucureştenilor, afaceristul a chemat din nou Municipalitatea în instanţă. Constanda este obişnuit să facă legea şi să impună reguli pe unde se duce. Asta a făcut şi la Capitală, când le-a spus consilierilor generali să pună la punct schimbul de terenuri în 40 de zile. Nici mai mult, nici mai puţin. Pentru că timpul, însă a expirat şi lucrurile nu s-au întâmplat după bunul plac, Municipalitatea s-a trezit din nou la tribunal, un loc unde nu prea a avut succes în acest caz. Vineri, când afaceristul a vrut să blocheze conturile Primăriei Capitalei, pe motiv că nu s-a respectat înţelegerea, juriştii Municipalităţii au obţinut o amânare. Cu alte cuvinte, Constanda vrea să obţină şi  17 milioane de euro din banii bucureştenilor, considerând că această sumă i se cuvine ca daune morale, pentru că nu şi-a putut începe construcţia în Parcul Bordei atunci când a vrut.


EVALUARE. Taberele din administraţia locală sunt împărţite evident şi în acest caz. Primăria Capitalei îşi continuă demersul pentru a face schimbul de terenuri. În acest sens a comandat o expertiză care să evalueze vilele din Satul Francez ce-i revin lui Constanda. Nu mulţi se pot lăuda că au cumpărat la viaţa lor, în una dintre cele mai bine cotate zone imobiliare ale Capitalei, 39 de apartamente de lux, o grădiniţă, două clinici medicale şi câteva anexe la un preţ de 5.813.742 de euro, aşa cum o poate face Constanda, căci asta e suma pe care trebuie s-o dea Municipalităţii. Interesant este de unde va da banii Constanda, pentru că la cât de potent este financiar, marele afacerist nu are nici o firmă înregistrată la Registrul Comerţului. În 2003, când a fost pus să plătească o sumă pentru a intra în posesia terenului din Parcul Bordei a venit cu geamantanul plin de bani. Explicaţia dată referitor la evaluare a fost că s-a luat în calcul uzura materialelor de construcţie, vilele având câţiva ani vechime. În plus, nu s-a pus la socoteală terenul pe care au fost amplasate, acesta fiind obiect de schimb. Astfel, dacă la momentul în care a fost construit un apartament de lux din Satul Francez suma era de 1.812 de euro pe metru pătrat, acum a fost evaluat la 956 de euro, adică la jumătate. Din evaluare reiese că preţul total al imobilelor rezidenţiale este de 5.293.157 de euro, iar valoarea grădiniţei, a anexelor şi a corpurilor administrative de 520.585 de euro, cu cinci mii de euro mai mult decât îşi făcuse calculele Constanda, sumă care în nici un caz nu-l va tulbura. De cealaltă parte a baricadei se află prefectul Capitalei Cătălin Deaconescu şi edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Primul a atacat în instanţă PUZ-ul lui Constanda pentru Parcul Bordei, dar nu a atacat convenţia care permite schimbul de terenuri, aprobată chiar de PNL, partid din care a provenit înainte de a ajunge funcţionar public. Al doilea, Chiliman a declarat că nu va semna certificatul de urbanism cerut de Capitală pentru împărţirea bucăţilor de pământ atât din Satul Francez, cât şi din Parcul Bordei pe motiv că pentru acest lucru nu este nevoie de un astfel de act. Edilul militează pentru un schimb care să salveze zona verde în totalitate. Până când iţele se vor descurca, Parcul Bordei rămâne tot îngrădit şi interzis bucureştenilor.

×