x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pompierii sting... setea

Pompierii sting... setea

de Ana Ionascu    |    12 Aug 2009   •   00:00
Pompierii sting... setea

De săptămâni întregi, zeci de localităţi din Moldova luptă cu seceta. Munca oamenilor e una cu pământul, iar animalele din bătătură se mulţumesc cu apa tulbure de pe fundul fântânilor.



În judeţul Vaslui, aproape că nu este localitate fără probleme. În cele mai multe sate, situaţia este ţinută sub control de voluntarii de la Serviciile pentru Situaţii de Urgenţă. În câteva comune însă pompierii militari transportă tone de apă pentru oameni şi animale, de câteva ori pe săptămână.

VALEA TĂRGULUI

Un sătuc care numără 240 de suflete, în comuna Puşcaşi, unde nu a mai plouat de luni bune. Ce se întâmplă acolo? Cei câţiva stropi de ploaie căzuţi acum câteva săptămâni abia au potolit praful de pe uliţe. Mai bine de jumătate din fântânile din sat au secat, iar restul au debitul foarte redus. Localnicii care au căruţe merg zilnic la cele câteva izvoare din împrejurimi, dar nici acestea nu mai fac faţă, iar oamenii ajung să se certe pe o găleată de apă. Autorităţile locale au cerut ajutor la judeţ, iar în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis distribuirea a câte 5 tone de apă, de două ori pe săptămână, de către pompierii miliari din cadrul ISJU Vaslui. Ieri, o autospecială a ajuns în sat încă de la primele ore ale zilei. Oamenii aşteptau transportul de apă pregătiţi. Butoaie, cazane, oale, lighene, toate stăteau aliniate frumos la porţi. Militarii au oprit la fiecare casă şi au distribuit apă localnicilor timp de câteva ore.

"De mai bine de o lună nu a plouat. E jale. Mă duceam până acum la o vecină, în jos, şi îmi aduceam o căldare de apă, dar acum fântâna e goală. Unde să mă duc? Acum, am luat vreo 300 de kile de apă. Am scos la poartă toate oalele care le aveam. Sper să îmi ajungă o săptămână. Facem mâncare, dăm la animale, ne spălăm. Acum ne-au adus apă pompierii cu cisterna, dar eu ştiu cât timp or putea şi ei să vină?! Doar nu suntem numai noi însetaţi!", a spus oftând Domniţa Rotaru. Şi Gabriela Tănase aşteaptă pompierii cu poarta larg deschisă. "E rău să suferi de sete. Nu avem bani să cumpărăm apă. Aşteptăm pompierii. Altfel nu ne descurcăm. Noi avem fântână în curte, dar acum e goală. Nu are nici o picătură de apă de fund. La vecini dacă te duci să iei o găleată, se uită urât la tine, că şi ei abia strâng două găleţi. Asta e puterea lui D-zeu", ne-a asigurat femeia. Şeful Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comuna Puşcaşi a participat la întreaga operaţiune. I-a scos din case pe cei care nu ştiau că vine apa şi le-a dat o mână de ajutor bătrânilor şi femeilor gravide. Vasile Cataramă ne-a spus că problemele în acest sat s-au complicat în ultimele săptămâni. "Stăm rău tare cu apa din cauza secetei prelungite. La Valea Târgului, sunt 41 de fântâni, din care 26 au secat, iar restul au debitul foarte redus. Am cerut ajutorul colegilor de la ISJU pentru că nu făceam faţă cu mijloacele proprii. Când se va da în funcţiune reţeaua de apă potabilă a comunei, nu vom mai avea probleme", a precizat Cataramă.

FĂNTĂNI FĂRĂ APĂ
Pompierii militari transportă apă în câteva comune din judeţ, care se confruntă cu situaţii dificile din cauza secetei. "În judeţul Vaslui, din cele aproximativ 23.000 de fântâni, 850 au secat. Peste 7.000 au un debit foarte redus, aşa că oamenii şi animalele au nevoie de ajutor. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă transportă apă pentru animale la Drânceni, în satul Ghermăneşti, la Hoceni, în satele Şişcani şi Tomşa, dar şi la Pungeşti, în localitatea Stejarul. La Codăeşti, se distribuie câte 14 tone de apă de două ori pe săptămână", a afirmat Marian Ababei, purtătorul de cuvânt al ISJU Vaslui.

×
Subiecte în articol: pompierii