x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta explică de ce nu vin investitorii la Poşta Română

Ponta explică de ce nu vin investitorii la Poşta Română

30 Mai 2013   •   11:02
Ponta explică de ce nu vin investitorii la Poşta Română
Sursa foto: Stefan Teodorescu/Intact Images

Posibilii investitori interesaţi de cumpărarea Poştei Române vor fi goniţi dacă vor mai observa multe mişcări sociale ale angajaţilor, deoarece nu pot veni să investească sute de milioane de euro şi să fie luaţi "cu bâtele" de către angajaţi, a declarat, astăzi, Victor Ponta.

"Cu cât mai multe mişcări sociale în cadrul Poştei, cu atât mai mult o să-i gonească pe posibilii investitori. Eu am spus că-i înţeleg pe oameni, şi pe cei de la Poşta Română, şi pe cei de la Oltchim, dar şi ei trebuie să înţeleagă că, când cineva vine să investească câteva sute de milioane de euro şi vede nişte sute sau mii de oameni care îi iau cu bâtele, în niciun caz nu o să mai vină. Suntem ca în anii '90, ori oamenii trebuie să înţeleagă că facem tot posibilul să păstrăm locurile de muncă. Cu cât arătăm că e mai instabilă Poşta, cu atât o să vină mai puţini", a spus Ponta.

El a arătat că niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini deoarece la nivel european este o situaţie "extrem de complicată", iar companiile care puteau investi au la rândul lor probleme financiare, adăugând însă că este nevoie şi de restructurarea Poştei în condiţiile în care, în ultimii ani, au fost angajate 6.000-7.000 de persoane deşi activitatea societăţii se diminua.

Poşta Română va disponibiliza, începând cu luna iulie, un număr total de 4.458 salariaţi, reprezentând 14% din numărul actual al angajaţilor companiei, conform unui document discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului şi obţinut de MEDIAFAX.

Ca parte a procesului de restructurare a Poştei Române, documentul prevede concedierea colectivă, în acord cu sindicatele, a unui număr de 4.458 angajaţi.

Bugetul necesar pentru plata venitului de completare este calculat la aproximativ 19 milioane lei pentru acest an, "cu disponibilizare colectivă începând cu 1 iulie 2013".

În prezent, Poşta are 32.000 de salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în aproximativ 5.600 de unităţi poştale.

Niciun potenţial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română, până marţi, la expirarea termenului, un motiv fiind situaţia financiară a companiei, iar altul noua datorie stabilită de ANAF.

Guvernul a decis, miercuri, ca Poşta Română să fie restructurată într-o perioadă de 180 zile, iar ofertele ferme şi angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse până la 30 iunie 2014, acest ultim termen putând fi însă devansat dacă se constată că operatorul poştal a devenit atractiv în urma reorganizării, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

×