Adrian Balaban-Grajdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Constructii (ISC) din cauza "comportamentului" sau, seful institutiei luand decizii fara sa il informeze pe primul-ministru, a anuntat, joi, Guvernul.
"In aceasta dimineata, primul-ministru Victor Ponta, a luat decizia demiterii sefului Inspectoratului de Stat pentru Constructii, Constantin Adrian Balaban-Grajdan. Incepand de astazi, Balaban-Grajdan nu va mai activa in aceasta functie. Decizia a fost luata din cauza comportamentului sefului ISC, care a luat decizii fara sa-l informeze pe primul-ministru, desi institutia pe care o conduce se afla in subordinea primului-ministru. In scurt timp, va fi asumata o noua numire la conducerea acestui Inspectorat", transmite Guvernul printr-un comunicat.
Decizia a fost luata de premier dupa ce Constantin Grajdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea institutiei din procesul "Trofeul Calitatii" al fostului premier Adrian Nastase.
Miercuri, procurorii DNA au facut perchezitii la Inspectoratul de Stat in Constructii, de unde au ridicat documente
Actiunea procurorilor a fost declansata dupa ce ISC a trimis instantei supreme un punct de vedere prin care arata ca nu se constituie parte civila in "Trofeul calitatii", pentru ca nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.
ISC a depus, marti, la dosarul "Trofeul calitatii", un document semnat de seful institutiei, Constantin Grajdan, prin care arata ca institutia nu se constituie parte civila in aceasta cauza. In acest sens, ISC a indicat raportul de expertiza contabila care a concluzionat ca, in urma organizarii evenimentului denumit "Trofeul Calitatii in Constructii", in bugetul institutiei nu a fost inregistrat vreun prejudiciu.
Totodata, ISC a aratat ca evidentele contractelor cu institutia nu releva inregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerand instantei supreme sa aiba in vedere si raportul Curtii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.
In documentul depus la instanta se mai arata ca ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului "Trofeul Calitatii in Constructii" si ca toate contractele invocate au fost incheiate de structuri organizatorice fara personalitate juridica aflate in subordinea inspectoratului, astfel ca, neavand delegare de competente din partea ordonatorului de credite bugetare, acele conventii sunt nule din punct de vedere juridic.
ISC a mentionat ca structura bugetara a institutiei nu avea aprobata posibilitatea legala de a incasa venituri rezultate din acest tip de activitati si ca din evidentele interne ale compartimentelor de specialitate nu rezulta inregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.
Joi dimineata, intr-o postare pe blogary semnata de fostul consilier al lui Sebastian Lazaroiu, Mirel Axinte, este redata urmatoarea cronologie: 7 mai - Cabinetul Ponta depune juramantul; 8 mai - prima sedinta de Guvern condusa de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltarii in cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit si demis de premier; 11 mai - este demisa Ruxandra Carmen Berszan de la sefia ISC; 18 mai (vineri) - Ponta semneaza decizia de numire a lui Constantin Grajdan in functia de inspector general al ISC. Decizia este publicata in aceeasi zi; 21 mai (luni) - prima zi de lucru a lui Grajdan la ISC; 22 mai (marti) - Grajdan semneaza adresa catre ICCJ prin care retrage Inspectia din procesul lui Adrian Nastase si sustine ca nu exista prejudiciu; 22 mai - adresa e depusa in instanta, oamenii lui Nastase impart presei copii.
In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre ICCJ, in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an.
Decizia din ianuarie nu este definitiva, fiind contestata la completul de cinci judecatori al instantei supreme.
O decizie este asteptata in 30 mai. (Mediafax)