x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta: "Luna de miere cu Traian Băsescu s-a încheiat repede"!

Ponta: "Luna de miere cu Traian Băsescu s-a încheiat repede"!

de Istvan Deak    |    15 Aug 2012   •   18:40
Ponta: "Luna de miere cu Traian Băsescu s-a încheiat repede"!

Intr-un interviu acordat jurnalistului Norbert Mappes Niedick si preluat de Berliner Zeitung, Schwabisches Tageblatt, Bonnigheimer Zeitung, Bittigheimer Zeitung, dar si partial de Der Standard (Austria), premierul Victor Ponta vorbeste deschis despre relatia sa cu Traian Basescu si perspectivele coabitarii cu acesta. "Premierul roman explica de ce nu poate coabita cu seful de stat. Lupta pentru putere intre premier si presedinte continua in Romania. Ponta ii reproseaza lui Basescu ca duce un razboi permanent cu Parlamentul", scrie Niedick in preambulul articolului.

Victor Ponta pune disputa cu presedintele pe seama incapacitatii acestuia de a accepta limitele functiei sale prezidentiale. "In data de 7 mai, cand am fost investit in functie, am crezut ca pot coabita cu el pana in 2014. Luna de miere s-a incheiat repede, fiindca Traian Basescu nu poate accepta ca el este doar presedintele Romaniei. In ultimii ani, el a fost simultan seful Guvernului si presedintele Parlamentului. Nu e prima data cand domnul Basescu se confrunta cu problema suspendarii. El a fost suspendat si in 2007, chiar de propriul sau Parlament. Domnul Basescu are impresia ca 20 de milioane de romani il vad ca pe un om cu personalitate puternica, doar fiindca a fost capitan de vas. Dupa mentalitatea sa, poate exista un singur comandant. A fost foarte suparat pe Guvern, a incercat sa contracareze deciziile acestuia, si s-a suparat si pe Parlament. Atunci a decis sa poarte un razboi cu noua majoritate", spune Ponta.

"Basescu nu ma poate demite"
Premierul roman considera ca imixtiunea lui Traian Basescu a devenit vizibila si intolerabila la alegerile locale. "Am primit un numar mare de voturi la alegerile locale din iunie, tocmai fiindca am propus o agenda de reforme diferita fata de cea a lui Basescu. Ne-am propus sa cream locuri de munca si sa incurajam o crestere economica, asa cum o cere trendul politic si economic in Europa. Atunci a izbucnit scandalul. Basescu n-a vrut sa accepte initiativele legislative. In momentul in care Parlamentul a decis inlocuirea presedintilor celor doua Camere, oameni din partidul sau, Basescu a inceput sa ameninte Parlamentul si sa acuze o lovitura de stat. A fost o escaladare a conflictului. Chiar de va incerca inlaturarea mea, Basescu nu poate sa ma demita. Asta o poate face doar Parlamentul, prin vot, in urma unei motiuni de suspendare. Sunt constient ca el ar vrea sa formeze o majoritate impotriva noastra. Noi am avut nevoie de 217 voturi pentru a-l suspenda pe Basescu, insa am obtinut cea mai consistenta majoritate in acesti ani dificili din al doilea mandat al lui Basescu. Nu pot sa prezic ce va face Traian Basescu, sper doar ca nu va mai interveni in responsabilitatile Guvernului si Parlamentului", spune Ponta.

"Basescu a politizat toate institutiile statului"
Premierul Ponta a respins vehement ideea ca problemele Romaniei ar consta in existenta unei lipse de respect la adresa institutiilor si legilor in vigoare. "Suntem o tanara democratie de 22 de ani. Eu pot spune ca institutiile sunt respectate si stabile, chiar daca coabitarea in aceasta cultura politica este deosebit de dificila. Pana la urma sunt al treilea premier al Romaniei in acest an. In ultimii ani, institutiile statului au primit figurile de conducere din randul politicienilor agreati de domnul Basescu. Acum echilibrul politic incepe sa se schimbe, insa am avut grija ca institutiile sa depaseasca aceasta criza fara repercusiuni serioase. Obiectivul nostru este ca institutiile sa se achite de responsabilitatile lor si sa nu isi depaseasca competentele", apreciaza premierul roman.

Confruntat cu decizia comisiei pentru recunoasterea diplomelor care a certificat ca 30% din lucrarea sa de doctorat este plagiat, Ponta sustine ca Guvernul nu a incercat sa il scoata basma curata si totul este doar o campanie de denigrare. "Ca s-a spus si scris ca Guvernul a schimbat alcatuirea comisiei pentru a nu pune in aplicare decizia comisiei este cea mai clara dovada de dezinformare si lipsa de corectitudine. Dupa o lege data de guvernarea Basescu, o singura comisie este abilitata sa solutioneze astfel de probleme: Comisia de Etica din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Ea dispune de toate mijloacele tehnice si legale. Aceasta comisie mi-a analizat lucrarea si a ajuns la aceeasi concluzie cu cea a procurorului general: lucrarea mea a corespuns cerintelor de acum noua ani, cand am redactat-o. Domnul Basescu a indreptat personal aceasta poveste impotriva mea. Normal ca aceasta serie de atacuri mi-a lezat imaginea, insa doar in strainatate, nu si in Romania. Aici nu crede nimeni acuzatiile lui Traian Basescu", a incheiat Ponta. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×