x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta vrea ca producătorii români să-şi vândă produsele la supermarket-uri, însă nu la preţuri umilitoare

Ponta vrea ca producătorii români să-şi vândă produsele la supermarket-uri, însă nu la preţuri umilitoare

de Elena Stan    |    25 Mar 2015   •   23:38
Ponta vrea ca producătorii români să-şi vândă produsele la supermarket-uri, însă nu la preţuri umilitoare

Ministerul Agriculturii trebuie să sprijine fermierii români în competiţia dură şi “nu foarte corectă” cu cei din alte ţări, astfel încât produsele lor să fie prezente în marile lanţuri de magazine, dar nu la preţuri “umilitoare”, iar importul să scadă, a spus premierul Victor Ponta, prezent ieri la Ministerul Agriculturii. “Dacă îşi vând produsele cu preţuri cu totul şi cu totul umilitoare, e foarte greu să le cerem să se dezvolte, să aibă acces la piaţă, la marile magazine, la marii retaileri şi să reziste unei competiţii pe care o ştiu foarte bine. Vreau să văd că, într-adevăr, producătorii români pot să reziste şi să fie prezenţi în marile lanţuri de magazine şi să nu mai văd cum importăm lapte şi alte produse din ţări care au un potenţial agricol mult sub cel al României. E doar o problemă de investiţii în infrastructură şi de sistem bine gândit ca să reziste la această competiţie”, a spus Ponta, prezent la Ministerul Agriculturii.

Noi proiecte

Ministerul Agriculturii a lansat ieri două măsuri din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, chiar dacă nu există o aprobare oficială din partea Comisiei Europene ci doar un acord de principiu. Prima măsură lansată se referă la investiţiile în ferme cu o alocare totală de 1,2 miliarde de euro pe 7 ani, iar cea de-a două măsură vizează instalarea tinerilor fermieri, care are o alocare de 445 milioane de euro, cu 115 milioane de euro mai mult decât în perioada 2007- 2013. Personele interesate pot depune proiectele până la sfârşitul lunii octombrie. în afara celor două măsuri importante din PNDR, s-a mai deschis şi o măsură care vizează strategiile de dezvoltare locală, pentru Axa Leader, în valoare de 2,4 milioane de euro. Potenţialii beneficiari ai măsurilor lansate miercuri vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1, primele două submăsuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finanţare. PNDR 2014—2020 are alocată o sumă de 8,128 miliarde de euro la care se adaugă cofinanţarea naţională de 1,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că 9,5 miliarde de euro care vor fi puse la dispoziţia fermierilor în perioada următoare.

×