Jurnalistii cotidianului ungar Nepszabadsag realizeaza un amplu portret al noului prim-ministru desemnat Victor Ponta. “Numele lui a fost vehiculat de mai multe ori pentru portofoliul de ministru, insa a ramas de fiecare data pe dinafara. Apoi, Ponta a fost votat in mod neasteptat liderul partidului de opozitie PSD. Acesta a fost momentul cand a devenit clar ca, la viitoarele alegeri, Victor Ponta va deveni noul prim-ministru al Romaniei. In 2001, la insistentele premierului de atunci, Adrian Nastase, Ponta a renuntat la cariera de jurist si a acceptat o functie de secretar de stat, incepand sa urce anual pe lista ierarhiilor din partid. Un moment important al carierei sale s-a inregistrat in 2002, cand a preluat sefia organizatiei de tineret a PSD-ului. Ponta a construit o armata de tineri in jurul PSD si a stat la baza intineririi clasei politice din Romania. In 2004, celor din TSD condus de Ponta li s-au asigurat functii de parlamentari. Imaginea sa de tanar aratos, studios si venit din exterior, a creat deranj in randul batranilor din partid, acesta fiind motivul care a dus la evitarea numirii sale intr-un post de ministru al Justitiei. Ponta nu s-a simtit ofensat, si-a continuat munca cu care a fost insarcinat, si a jucat din umbra rolul unui ministru al Justitiei din partea Opozitiei. El si-a vazut si de viata personala, recasatorindu-se cu colega de partid Daciana Sarbu si devenind campion de raliuri, in 2008, in calitate de copilot al lui Keleti Edwin', noteaza jurnalistii ungari.
Obiective indraznete
“Permanent si-a ghidat cariera dupa motto-ul: 'Stiu ca exista pentru mine obiective mai indraznete de atins'. In 2010, cand a castigat sefia PSD, tanarul Ponta a fost considerat ca fiind doar un pion al lui Adrian Nastase, care va fi indepartat rapid daca incearca sa porneasca pe drumul sau. Scenariul nu s-a confirmat, din contra, Ponta a reusit sa elimine un greu al PSD-ului: Mircea Geoana. Ponta este un politician de stanga cu trasaturi puternice, admirator al revolutionarului Che Guevara, insa de multe ori este mai moderat decat liderul liberal Crin Atonescu, alaturi de care a format Uniunea Social-Liberala', scrie sursa citata.
Il asteapta multe provocari
“Ponta vorbeste fluent engleza si franceza si are o relatie buna cu socialistii europeni. In calitate de premier, il asteapta multe provocari, iar deciziile sale s-ar putea sa infirme idealurile sale de pana acum. Atacurile PDL au inceput deja la adresa lui Ponta: va incalca legea sau ii va dezamagi pe romanii care asteapta cresterile salariale promise. Inainte de toate, datoria lui Ponta este sa arate ca poate face fata in functia de prim-ministru. Primele sale declaratii dau de inteles ca este constient de situatia in care se afla', noteaza jurnalistii de la Budapesta. (deak.istvan@jurnalul.ro)